"Mijn pony staat nu op rust, zelfs als ik er op zit!"

“Ik kwam bij Frieda terecht vanwege mijn gespannen pony, die vooral tijdens het rijden veel spanning liet zien, en dit uitte door het op het lopen te zetten. Ik moet bekennen dat ik vooraf wat sceptisch was, maar Frieda heeft mij helemaal overtuigd!

Frieda is bij ons langs geweest en uit de eerste sessie kwam al snel naar voren dat mijn pony niet de enige met spanning was! Voordat zij dit kon loslaten, moest ik zelf ook gaan leren loslaten. Frieda wist feilloos mijn moeilijkheden boven te brengen, op een hele vertrouwde en veilige manier. Na deze sessie op stal hebben we nog twee online sessies gehad, waarin Frieda mij handvatten heeft gegeven om met mijn eigen spanningen om te gaan, en we hebben afgesloten met nog een sessie op stal. Bij elke aanraking van Frieda zie ik mijn pony ontspannen en veranderen.

Inmiddels heb ik een pony die haar eigen lichaam weer vertrouwd, die op rust durft te staan (zelfs als ik erop zit!) en die heel veel minder spanning ervaart. Daarnaast ben ikzelf aan het genieten van alle momenten, in plaats van alles overdenken. En met de oefeningen die Frieda heeft meegegeven heb ik er vertrouwen in dat we op deze manier kunnen doorgaan!

Naast het fijne resultaat, is Frieda als persoon ook ontzettend fijn. Ze houdt tussen de sessies contact over de vorderingen en denkt mee als je nog ergens tegenaan loopt! Ook haar voeradvies heeft ons de goede kant op geholpen.”
Sanne Hoekstra, juli 2020

"Able is veel rustiger, eindelijk kan ik fijn en ontspannen rijden. Van headshaking is hij ook helemaal af."

Ik kwam in contact met Melanie omdat ze het af en toe niet meer zag zitten met haar Able. Zo gespannen, stilstaan lukte niet, Able rukte zich soms zomaar los, af en toe kon ze er niets met hem. 1 stap vooruit en dan weer 1000 terug. Ook had hij last van headshaken.
Na 1 sessie merkte Melanie al heel veel verschil. Nadat ze met het huiswerk is gegaan, kwam er veel meer rust bij haarzelf, en bij Able. Ook het headshaken bleef weg. Ik kreeg deze leuke recensie;

“Hoi Frieda, ik zou je even laten weten hoe het gaat. Ik doe 2-3 maal per dag de oefening die je me hebt gegeven, en vaak nog even voor ik de auto uitstap op stal.

Ik heb zondag alweer heel fijn gereden en gisteren, na mijn eerste dag op mijn nieuwe werk, ook nog gereden. Al bij het poetsen/opzadelen was hij veel aan het geeuwen en bleef ontzettend fijn stilstaan.Gisteren was er nog meer ontspanning in ons beiden, waardoor ik zelfs heerlijk na het rijden zonder zadel heb uitgestapt.

Wat ik daarna heel duidelijk waarnam is dat ik een zeer diepe ontspanning voelde, mijn voeten heel bewust voelde, en heel geaard was; mijn voeten zaten voor mijn gevoel geworteld tot de kern van de aarde bij thuiskomst nog genoten van een voetenbad met zeezout. Ik merk dat ik veel beter voor mezelf zorg!

Vandaag heb ik Able een dagje vrij gegeven. Zelf had ik ineens veel energie en zin om wat zaken thuis aan te pakken die ik al tijden voor me uit aan het schuiven was. Daarna nog een degelijke meditatie gedaan, gecombineerd met jouw oefening. Daarna even mijn voeten goed gemasseerd.

Het verschil wat ik duidelijk waarneem is dat ik eerst druk kreeg in mijn hoofd als ik de oefening deed. Deze is er nu niet meer. Na de meditatie ook even uitgebreid mijn voeten gemasseerd.

Ik lig net op bed, en terwijl ik dit typ, wordt ik me ook heel bewust ineens dat ik daadwerkelijk heel goed voel hoe ik op mijn matras lig; ik wordt er als het ware zwaar ingezogen. Prettig gevoel.Ik ga nu lekker slapen, zal blijven oefenen en ik hou jou zeker op de hoogte. Heel erg bedankt!!”
Melanie Wolters, juni 2020

Melanie en Able
Melanie en Able

"We zijn als duo totaal veranderd"

HelloS is erg positief veranderd. Voorheen was ze meer introvert. Zo liet ze niet zo gauw merken dat ze iets prettig vond of niet wilde. Sinds jouw behandelingen is ze meer gaan aangeven wat ze wil. Zo zijn we er via jou achter gekomen dat ze het prettig vindt om op haar billen gekriebeld te worden. Ook is ze minder onderdanig in de wei. 

Ze geeft naar mij toe ook meer signalen aan, maar ook ben ik beter in staat ze te waar te nemen, omdat jij me er op gewezen hebt hoe ik de signalen kan herkennen. Ze voelt zich denk ik meer gehoord. Voorheen was er wel een vriendschap tussen mij en Hello, alleen werd deze sterk gedomineerd door wat ik wilde, en niet wat Hello wilde. Nu zijn we steeds dichter bij elkaar gegroeid en is het veranderd van een door mij gedomineerde “regeling” naar een samenwerking van geven en nemen.

Naast deze ‘innerlijke’ veranderingen van haar en mij zijn we in de trainingen ook ver vooruit gekomen. Voorheen konden we het vaak oneens zijn over wat er tijdens de training gebeurde en was dat ook vaak naar mijn wil vorm gegeven. Nu is het meer een kwestie van voelen en samenwerken. Hello kon vaak zo stijf als een plank voelen en vocht er tegen wanneer ik dat los probeerde te werken. Nu werkt ze mee en is bereid om ook dingen te doen die voor haar minder prettig zijn, maar uiteindelijk er voor zorgen dat ze soepeler wordt. Ze biedt me elke training iets nieuws aan en geeft me een waanzinnig gevoel.

Haar lijf heeft een enorme verandering ondergaan. Zelfs nu met een halve wintervacht er nog op ziet ze er mooi glimmend uit en is haar vel mooi elastisch en zit ze goed in haar bespiering.

Wat ik bijna vergeet, en dat is de reden waarom je in eerste instantie kwam, is dat haar benen afgelopen winter geen enkele dag abnormaal dik zijn geweest, zelfs niet bij veel binnen staan door het slechte weer.
(Note: HelloS ondervindt restschade van Einschuss)
Liz van den Brand, januari 2020

Liz en HelloS
Liz en HelloS

"Mijn hond hinkelt niet meer"

Cranio_Sacraal_Hond

Mijn hond liep altijd met een gek ‘hinkje’. Niemand is er ooit achter gekomen wat het nou was, de dierenarts niet, de osteopaat ook niet. Zelf ben ik veearts en kon er ook niet achter komen. 
Frieda is twee keer geweest en het is verholpen. Milo is weer een lekkere ‘pup’ en zijn vel zit letterlijk weer lekker los om hem heen.
Froukje, Januari 2020

"Belize is een gelukkiger paard met meer werklust"

Judith kwam naar mij toe met de volgende klacht: Bijou heeft last van aanhoudende stijfheid. Ze heeft moeite met loslaten, moeite om achterhand er onder te zetten, geeft de indruk van een ‘niet gelukkig paard’. Ze staakte vaak bij zijgangen in de stap (ook in draf), keert wendingen, en doet haar staart tussen de benen met rijden. 

Op 28 augustus 2018 heeft Bijou de eerste behandeling gehad. In de tijd tussen de behandelingen heb ik veel verschil gemerkt. Vooral in het gedrag. Ze werd steeds vriendelijker en een blijer paard. Wanneer ik haar uit de wei wilde halen kwam ze na een paar behandelingen naar mij toe lopen.Terwijl dit voor de behandelingen juist andersom was. Ze rende dan juist weg. Ook kan ze makkelijker alleen staan. Dit was in het begin een drama. Vooral bij de hoefsmid of tandarts moest er voor de behandelingen altijd een paard bij staan. 

 

In de periode dat Bijou de behandelingen heeft gehad heb ik tijdens het trainen gemerkt dat haar werklust toe nam. Ze was vaak nog onzeker,maar dit werd ook beter. Door de onzekerheid wilde ze nog wel eens gaan staken. Hier heb ik op dit moment geen last meer van. Dit is ook een combinatie geweest van de behandelingen én een andere manier van training. Ik heb in deze periode training gekregen (en nu nog steeds) van een andere instructrice die een andere kijk op lesgeven heeft. Dit heeft een positief effect op mijn paard. 

Frieda kwam met het advies om ander voer te gaan gebruiken. Dit ben ik gaan proberen en het bevalt goed. Haar spieren zijn beter ontwikkeld en ze oogt fitter. Ook heeft ze meer energie gekregen. Het trainen gaat steeds beter, ik ga binnenkort weer wedstrijden starten. De klachten die Bijou had zijn voor 90% verminderd.  Ik heb de behandelingen als zeer prettig ervaren. Frieda behandeld en benaderd de paarden op een rustige manier en legt goed uit waar ze mee bezig is. Ook kon ik met al mijn vragen bij haar terecht.  
Judith Wesseling, februari 2019

"3 blije wezens voor de prijs van 1...."

Guusje heeft sinds een maand dikke benen en flinke mok. Tevens heeft Guusje nogal wat meegemaakt in verleden, wat natuurlijk meespeelt in haar fysieke toestand. De stalhulp kon me na de behandeling melden dat Guus een andere oogopslag had, fris en ondeugend.
Ze had duidelijk in haar stal gelegen want ze zat onder het stro; dat heeft ze al een tijd niet gedaan. Toen ik vanmiddag zelf bij Guus in de wei was, zag ik dat haar benen geslonken waren en ze liep minder stijf. Ik deed het halster om ze vindt dit altijd onprettig. Maar niet vanmiddag, ze bleef staan en deed zelfs haar hoofd omlaag! Ik wilde gaan wandelen en was voorbereid op spektakel, gezien de harde en koude wind. Tijdens het wandelen was ze echter fris, maar ook heel zacht en ontspannen.

Haar frisheid leek deze keer puur voort te komen uit vrolijkheid en enthousiasme en niet uit angst….Eenmaal weer in de wei ging ze er met haar maatje in volle galop vandoor, al bokkend en springend gingen de dames zij aan zij door de wei.Voor mij een heerlijke afsluiting van onze wandeling, er kwam zoveel energie uit…. Dat ik dacht ‘jeetje wat knap dat je dit allemaal bij je hebt weten te houden tijdens onze wandeling’.Haar oogopslag is anders, zacht, zelfverzekerder en straalt meer rust uit.
Alsof ze heel wijs is geworden….En…sinds vanochtend heb zelf geen last meer van mijn rug…..Ook de buurvrouw van Guus is vrolijker…toeval? Ik ben aangenaam verrast wat 1 behandeling teweeg kan brengen! En ben ook heel blij met het voedingsadvies wat Frieda me gegeven heeft.
Marjon Bijl, november 2018

"Binnen 2 sessies was Jack van zijn headshaking af"

Headshaking paard

Jack is totaal veranderd; Hij is in het rijden meer ‘zen’ geworden en gebruikt zijn energie nu om alert te zijn op mijn hulpen, in plaats van te schudden met zijn hoofd. Het headshaken was vooral voor hem heel erg vervelend. Hij pakt nu dingen heel snel op en zijn ook weer begonnen met lessen. Hij vindt het heerlijk om te werken. Hij is veel meer ontspannen en is echt de wereld aan het verkennen.Bedankt voor je vriendelijke en professionele hulp, we komen zeker terug als het nodig is. Je geeft goede adviezen die je ook goed kunt verantwoorden. Dus dankjewel!
Kim Puntman, oktober 2018

"Peninah voelt zich meer thuis"

Je hebt mijn paard, Peninah, 2x een behandeling gegeven. Dit tot volle tevredenheid. Door je fijne afstemming sloot Peninah snel aan. Ze gaf subtiel aan wat niet fijn was en je ging daar meteen op in waardoor het vertrouwen in jou bleef. Ook de rest van de kudde haakte aan en ging op gepaste afstand in rust erbij staan. Na de 1e behandeling zag ik gaandeweg ontstaan dat Peninah zich meer thuis ging voelen in haar nieuwe kudde. Toen je kwam voor de 2e behandeling was er weer dezelfde rust en fijne afstemming. Ook nu haakte Peninah snel aan en werd hierbij ondersteund door haar kudde wat voor jou ook prima was. Na de behandeling liep Peninah op een roze wolk door de wei. Ongeveer 10 minuten na de behandeling liep ze flink te gapen. Ze is meer aanwezig in haar lichaam. 
Marga, november 2018

"Unieke ervaring!"

Unieke ervaring!!!!! Zowel voor mijzelf als voor Grietje. Had ik nog nooit gehoord van EFT, ik wou dat ik Frieda Klomp eerder had ontmoet. Dankzij Monique Braam. Wat bijzonder. Door middel van ‘kloppingen’ op bepaalde lichaamsdelen en je angst hardop zeggen, waardoor ik zo slap werd als een zeef en compleet ontspannen was!
Frieda heeft magische handen! Heb Grietje nog nooit zo ontspannen gezien en nu weet ik wát er blokkeert in haar prachtige paardenlijf. Frieda, je bent niet alleen een fantastisch mens, en je kon veel, maar niet toveren vertelde je; ECHT WEL!!!! Bedankt.
Celeste Wisselink, oktober 2018

"Nathan is weer een jonge god...."

Nathan zag er een beetje uit als een oud opaatje ( nou is hij ook niet heel jong meer).
Bij de eerste behandeling was Nathan een beetje aan het vluchten door niet echt stil te blijven staan. Dit was voor Frieda geen probleem, ze gaf Nathan de gelegenheid zich te uiten. Na de behandeling ging hij gelijk met zijn vrienden spelen alsof hij weer even lekker los was.
De 2de behandeling ging al wat beter, Nathan bleef wel staan maar vond het nog wel moeilijk. Dit keer ging hij op het touw bijten. Frieda zou deze keer de traanbuisjes van Nathan behandelen omdat hij best snel vieze ogen heeft. Dit keer sloeg het ook over op mij ik begon te snotteren en niezen, dus bij mij kwam er ook wat los.
Ook nu ging hij weer lekker spelen.
Bij de derde behandeling was hij wat klam en ook voor de behandeling merkten anderen op dat hij stonk (ik heb het zelf niet bemerkt), dus was er iets los gekomen.
Dit keer ging het behandelen beter . Zijn ogen zakten dicht en begon hij te schommelen.
Nu na de behandelingen ziet Nathan er veel beter uit. Hij is natuurlijk geen jonge God geworden maar zijn ogen zien er helder uit en zijn vacht glanst veel meer.
Frieda werkt rustig en laat het paard wel zijn ding doen als hij het moeilijk vind. 
Christianne, juli 2018

"Heb nog nooit zo'n blij en gelukkig paard gehad!"

Na de 1e behandeling merkte ik dat Neron veel soepeler was, bijvoorbeeld van travers naar schouderbinnenwaarts ging heel makkelijk. 
Na de 2e behandeling voelde hij nog veel losser, tijdens een buitenritje kon ik zijn draf bijna niet uitzitten! Hij was zo blij en los!
Een paar dagen daarna zette ik hem in de wei, en trok hij een enthousiaste sprint met bokkensprongen, iets wat hij nooit doet. Daarna kwam hij weer naar me toe om een aai over zijn bol te halen. De allereerste keer in 5 jaar dat hij dit doet! Heb geloof ik nog nooit zo’n gelukkig en blij paard gehad. 
Manon, mei 2018

"Pony laat zich weer pakken uit de wei"

Onze new Forest pony wilde zich niet laten pakken als we haar wilde berijden. Onze pony was tijdens de behandelingen zeer ontspannen en na een paar sessies was er al resultaat. We kunnen haar nu op stal en in de wei pakken om haar halster om te doen. De oefeningen die wij zelf kregen hielpen en helpen hier ook goed bij.
Hanneke, januari 2018

"Boy beweegt weer soepel en zit sinds jaren weer lekker in zijn vel"

Sinds september 2017 is Boy onder behandeling bij Frieda. Boy heeft problemen met zijn bewegingsapparaat en met zijn lever/darmen als gevolg van een oude infectie. Door de behandelingen van Frieda is hij nu soepeler in zijn lijf, beweegt makkelijker, heeft meer looplust en toont minder hoekig. Hij is meer in zijn element als paard. Ook zijn kauwen en darmwerking zijn verbeterd. Frieda werkt op een fijne ontspannen manier, binnen de grenzen van paard en mens. Een behandeling is een weldaad voor je paard.
Gabrielle, februari 2018

Cranio Sacraal Therapie_Boy

"Dali springt weer zonder moeite aan aan in galop"

Dali had moeite met aanspringen in galop. Vooral de rechtergalop was moeilijk, zowel qua aanspringen als in galop blijven. Na 2 cranio-sacraalbehandelingen en training is dat nagenoeg verdwenen. Als eigenaar/ruiter kan ik nu werken aan de mentale spanning rondom het galopperen en vermoed dat de behandelingen ook hebben bijgedragen aan het langzaam loslaten van de spanning rond de galop.
Overigens hing de staart van Dali ook enigszins naar links. Vermoedelijk is dat ontstaan in de stal, toen hij moeite had met opstaan. Die staart ziet er nu een stuk beter uit, veel meer gecentreerd! Wat mij trouwens opvalt, is dat Frieda zo fijn rustig is als ze aan het werk is met mijn ruintje/clowntje. Dat is hartstikke fijn en geeft vertrouwen.
 Ingrid, november 2017