Het verhaal van Nielsson

Nielsson is een hele grote knappe schimmel en sinds november is hij in training op de ranch.

Zijn eigenaresse liep vast met hem. Hij wilde niet meer lopen en zei op alles ‘nee’. Het ging van kwaad tot erger, hij begon ook te bijten en te stijgeren. 

De eerste dagen was Nielsson erg moe. Hij kwam dan ook met een flinke rugzak en loslaten kost heel veel energie. Daar heb ik hem dan ook mee geholpen.

 

Trainingspaard Nielsson

De dagen daarna heb ik het grondwerk met hem opgepakt. Interessant om te vermelden is, dat dat in het begin goed gaat. Hij stapt braaf mee en doet wat ik vraag. Echter komt er dan dusdanig veel ontspanning, dat hij gaat voelen hoe hij zich voelt. En dat is hij niet gewend. Hij komt allerlei emoties tegen, waaronder verdriet, boosheid. En als je als paard niet hebt geleerd om dat toe te laten, dan is dat heel erg eng. 

Op zo’n moment begint hij te bijten en dit kan uitmonden in stijgeren. 

Op zo’n moment is het heel fijn dat ik ook therapeut ben en hem hiermee kan helpen. Door hem te leren hoe hij zijn gevoelens en emoties toe kan laten, zonder er door overspoeld te worden, wordt hij sterker en leert hij meer op zichzelf te vertrouwen. Want, ieder moment dat een paard gevoelens en emoties toelaat, laat hij er weer een deel van los. 

Iedere dag dag gaat het beter met hem en hij ziet er ook iedere dag beter uit. Dat is ook logisch als je bedenkt dat het fysieke lichaam emoties vasthoudt door middel van spierspanning. Hoe minder spierspanning er nodig is, hoe soepeler, glanzender en gezonder het paard er uit ziet en hoe beter hij kan bewegen en kan doen wat wij van hem vragen.

Nielsson is 2 maanden in training geweest en zijn baasje is erg blij! 

 

Ontvang unieke inzichten

Meld je aan voor Frieda’s nieuwsbrief n ontvang unieke tips en  inzichten die jou en je paard verder brengen.