lichaamstaal_paard
Liz en HelloS

“Wat wil mijn paard zeggen? Dat weet ik nu!”

Wat wil mijn paard zeggen? Nu ik dat weet is HelloS is erg positief veranderd. Voorheen was ze meer introvert. Zo liet ze niet zo gauw merken dat ze iets prettig vond of niet wilde. Sinds de behandelingen van Frieda is ze meer gaan aangeven wat ze wil. Zo zijn we er via Frieda achter gekomen dat ze het prettig vindt om op haar billen gekriebeld te worden. Ook is ze minder onderdanig in de wei. 

“Mijn paard voelt zich meer gehoord want ze mag nu ook iets zeggen”

Ze geeft naar mij toe ook meer signalen aan. Ik beter in staat ze te waar te nemen, omdat Frieda me er op gewezen heeft hoe ik de signalen kan herkennen. Ze voelt zich denk ik meer gehoord. Voorheen was er wel een vriendschap tussen mij en HelloS, alleen werd deze sterk gedomineerd door wat ik wilde, en niet wat Hello wilde. Nu zijn we steeds dichter bij elkaar gegroeid. Onze band is veranderd van een door mij gedomineerde “regeling” naar een samenwerking van geven en nemen.

“Trainen is nu veel meer samenwerken”

Naast deze ‘innerlijke’ veranderingen van haar en mij zijn we in de trainingen ook ver vooruit gekomen. Voorheen konden we het vaak oneens zijn over wat er tijdens de training gebeurde. Vaak was de training ook naar mijn wil vorm gegeven. Nu is het meer een kwestie van voelen en samenwerken. Hello kon vaak zo stijf als een plank voelen en vocht er tegen wanneer ik dat los probeerde te werken. Nu werkt ze mee en is bereid om ook dingen te doen die voor haar minder prettig zijn, maar uiteindelijk er voor zorgen dat ze soepeler wordt. Ze biedt me elke training iets nieuws aan en geeft me een waanzinnig gevoel.

Haar lijf heeft een enorme verandering ondergaan. Zelfs nu met een halve wintervacht er nog op ziet ze er mooi glimmend uit. Haar vel is mooi elastisch en zit ze goed in haar bespiering.

Wat ik bijna vergeet, en dat is de reden waarom Frieda in eerste instantie kwam, is dat haar benen afgelopen winter geen enkele dag abnormaal dik zijn geweest, zelfs niet bij veel binnen staan door het slechte weer.
(Note: HelloS ondervindt restschade van Einschuss)
Liz van den Brand, januari 2020

Frieda Klomp

Frieda Klomp

Trauma therapeut voor paarden