Ontspannen paard
Melanie en Able in volledige ontspanning

“Able kan weer stilstaan en zijn headshaking is over”

Ik kwam in contact met Melanie omdat ze het af en toe niet meer zag zitten met haar Able. “Mijn paard kan niet stilstaan, zei ze”. Zo gespannen, Able rukte zich soms zomaar los, af en toe kon ze er niets met hem. 1 stap vooruit en dan weer 1000 terug. Ook had hij last van headshaken.
Na 1 sessie merkte Melanie al heel veel verschil. Nadat ze met het huiswerk is gegaan, kwam er veel meer rust bij haarzelf, en bij Able. Ook het headshaken bleef weg. Ik kreeg deze leuke recensie;

“Hoi Frieda, ik zou je even laten weten hoe het gaat. Ik doe 2-3 maal per dag de oefening die je me hebt gegeven, en vaak nog even voor ik de auto uitstap op stal.

Ik heb zondag alweer heel fijn gereden en gisteren, na mijn eerste dag op mijn nieuwe werk, ook nog gereden. Al bij het poetsen/opzadelen was hij veel aan het geeuwen en bleef ontzettend fijn stilstaan. Van ‘mijn paard kan niet stilstaan’ naar ‘mijn paard vindt het heerlijk om te staan’. En…zijn headshaking is over!

Gisteren was er nog meer ontspanning in ons beiden, waardoor ik zelfs heerlijk na het rijden zonder zadel heb uitgestapt.

Wat ik daarna heel duidelijk waarnam is dat ik een zeer diepe ontspanning voelde, mijn voeten heel bewust voelde, en heel geaard was; mijn voeten zaten voor mijn gevoel geworteld tot de kern van de aarde bij thuiskomst nog genoten van een voetenbad met zeezout. Ik merk dat ik veel beter voor mezelf zorg!

Vandaag heb ik Able een dagje vrij gegeven. Zelf had ik ineens veel energie en zin om wat zaken thuis aan te pakken die ik al tijden voor me uit aan het schuiven was. Daarna nog een degelijke meditatie gedaan, gecombineerd met jouw oefening. Daarna even mijn voeten goed gemasseerd.

Het verschil wat ik duidelijk waarneem is dat ik eerst druk kreeg in mijn hoofd als ik de oefening deed. Deze is er nu niet meer. Na de meditatie ook even uitgebreid mijn voeten gemasseerd.

Ik lig net op bed, en terwijl ik dit typ, wordt ik me ook heel bewust ineens dat ik daadwerkelijk heel goed voel hoe ik op mijn matras lig; ik wordt er als het ware zwaar ingezogen. Prettig gevoel. Ik ga nu lekker slapen, zal blijven oefenen en ik hou jou zeker op de hoogte. Heel erg bedankt!!”
Melanie Wolters, juni 2020

Frieda Klomp

Frieda Klomp

Trauma therapeut voor paarden