Paard struikelt
Wat kunnen oorzaken zijn van struikelen bij het paard?

Een aantal van jullie zullen het herkennen. Een paard dat regelmatig struikelt over onregelmatigheden of zelfs over zijn eigen benen. ‘Let dan eens op’ ben je gauw geneigd te zeggen. Of als je over je paard praat; ‘hij is nogal lomp’. 
Natuurlijk, een enkele keer kan het zijn dat het paard ergens anders op focust, en dus zijn been of benen niet handig neerzet.

Echter zijn paarden zeer zuinig op hun ledematen, het zijn immers DE hulpmiddelen bij uitstek om te vluchten, oftewel de keuze tussen leven en dood. 
Ze zullen dus nooit zomaar onzorgvuldig met hun benen omspringen.

Maar waarom struikelt het paard dan wel?

Blokkade in borst en/of schoudergebied

Paarden die erg op de voorhand ‘hangen’ struikelen vaak. Deze paarden staan ook vaak wat onderstandig. Vaak zie je ook dat de huid bij de schouders ‘strak’ staat, je ziet de schouder en de te strakke spieren echt zitten. 
Hierbij merk ik vaak dat het borstbeen en/of de schouders vast zitten. Dit zie ik vaak bij paarden die worden aangespannen of in het verleden aangespannen zijn geweest. 
Ook als het paard niet wordt geleerd om te ‘dragen’ tijdens het rijden, kan het in de voorhand gaan hangen. Het gewicht van een paard (zonder ruiter) staat namelijk voor 70% op de voorhand. Gaan wij erop zitten, dan wordt dit versterkt. Aan ons dus de taak, met dressuurmatige oefeningen, het paard te leren te dragen, meer gewicht naar de achterhand te verplaatsen.

" Pas op met de uitspraak 'mijn paard is lomp'. Ten eerste klopt het niet, ten tweede stuur je op deze manier negatieve energie naar je paard "
Frieda Klomp
Frieda Klomp

CTO blokkade

Problemen in het schoudergebied kunnen ook vallen onder de zogenaamde ‘CTO blokkade’. Oftewel, problemen bij de Overgang van de halswervels (C van Cervicaal) naar rugwervels (T van Thoracaal).
Vaak te herkennen aan het kuiltje net voor de schoft en ‘strakke schouders’ zoals hierboven genoemd. Paarden vinden het vaak fijn om of hoog, of juist heel laag ingesteld te lopen. Op kniehoogte, dus halverwege, is dan vaak lastig.

Werklust paard
CTO-Blokkade

Gevoelige voeten

Als de voeten gevoelig zijn, is het niet fijn ze zorgvuldig neer te zetten. 
IJzers of hoefschoenen kunnen een tijdelijke oplossing zijn, maar de oorzaak ligt eigenlijk altijd in het voer, welke vaak te rijk is. Vooral met voorjaarsgras, ‘test’ ik regelmatig of de paarden nog op steentjes kunnen lopen. Gaat dit niet comfortabel, dan gaan ze minder of niet op het gras. Een goede bekapper kan je helpen het hoefmechnanisme optimaal te stimuleren. 

Problemen met het tongbeen

Tongbeen paard

Het tongbeen staat rechtstreeks in verbinding met de voorbenen en het schoudergebied. Problemen met het tongbeen kunnen ontstaan door een niet goed passend bit, altijd in ‘de krul’ worden getrokken, of door bijvoorbeeld door een tandarts die nogal ruw met de tong is omgesprongen

Paard is niet geaard

Als levend wezen ben je op 5 manieren geaard. Een daarvan is geaard zijn in je lijf. Oftwel je lijf voelen, erin aanwezig zijn, bewustzijn over je ledematen. Ben je niet geaard in je lijf, dan struikel of stoot je je veel als paard. 

Slecht zicht

Het kan zijn dat het paard niet goed ziet. Twijfel je hieraan, laat de ogen dan eens testen door een dierenarts.
Maar let ook op het volgende; als het paard met ‘de kin op de borst’ wordt gereden, kan het niet voor zich kijken. 
Insuline Resistentie kan ook bijdragen aan slecht zicht. 
Tot slot kunnen schedelproblemen (kijk eens naar de symmetrie van het hoofd, wat zie je?) zorgen voor overdruk op de oogkas, en daarmee voor slecht zicht.