Paard in training bij Frieda

Zijn wij een match?

Ik ben Frieda, wie ben jij?

Jij bent een echte paardenvrouw. Je ziet de potentie van je paard en wil er alles aan doen om met dit paard te kunnen werken. Zowel je paard als jij hebben veel meegemaakt. Jullie hebben veel overeenkomsten.

Je paard is enorm gevoelig en je wil leren hoe je dit om kunt zetten in een kracht, zowel bij jezelf als bij je paard. Zodat je ongekende resultaten kunt behalen samen.

Je snapt dat er werk aan de winkel is. Je gunt je paard het allerbeste. Jouw paard mag enkel en alleen in handen komen van de beste trainers en alleen zuivere therapeuten.

Je weet ook dat dit paard niet voor niets op jouw pad is gekomen. Je weet dat dit paard jou iets te brengen heeft. 

Je weet, dat om met dit paard te kunnen werken, je iets te doen hebt. Het finetunen van je skills, het aanscherpen van je intuïtie en persoonlijke groei zijn nodig. Je dient nog dichter bij jezelf en je gevoel te komen en blijven. Je voelt veel en staat te popelen om hier gebruik van te gaan maken.

Je wil van de allerbesten leren. Je wil zuiverheid. Je wil de confrontatie met je zelf aangaan. Een voorbeeld zijn voor je paard. Je hebt het lef om naar jezelf te kijken en geen concessie meer te doen. Je bent daar nu klaar voor. 

Jij snapt als geen ander dat je, om je potentie te ontdekken, je jezelf dient te omringen met gelijkgestemde mensen. Je staat je zelf toe om hulp te vragen, want je weet dat iedereen die succesvol is een gids of coach heeft. 

Serene rust, stilte, groene weides met kruiden, geurende bloesems, een zachte energie. Veiligheid en waardigheid voor alle levende wezens. 

Eenvoud biedt ruimte voor transformatie.

Hier krijgt jouw geliefde dier alle ruimte en mogelijkheden om te herstellen van trauma, zichzelf weer terug te vinden en te leren. 
Rust in de omgeving, is rust in het hoofd. 

Zijn wij een match?

Wat is jouw diepste verlangen?

Scenario 1: Je zou dolgraag willen rijden of ander werk willen doen met je paard. Alleen, dit gaat nog niet, of niet meer. Als je al eens zou kunnen wandelen, dan zou je al een gat in de lucht springen. Samen iets doen. Helaas laat zijn gedrag dit niet toe. Zijn verleden heeft diepe sporen achtergelaten. 

Echter heeft hij je hart gestolen, dus koste wat het kost blijft dit paard bij jou.

Jij wil dit speciale paard dolgraag goed kunnen verzorgen. Dat je hem heerlijk kunt poetsen, wassen, en wie weet masseren als je daar iets voor voelt. Samen genieten.

Daarvoor is het nodig dat hij stil kan staan en blijft staan. Dat je wondjes en aangedane plekken rustig kunt behandelen en dat hij begrijpt dat je hem helpt. 

Dat hij zijn voeten kan optillen en opgetild kan laten zodat een bekapper zijn of haar werk kan doen.

Je wil dat een dierenartsbezoek geen enkel probleem is. Je wil met een trailer op pad kunnen mocht er een noodgeval zijn. 

Je wil dat een ander je paard ook kan verzorgen, mocht jou iets gebeuren. 

Je wil je nooit meer zorgen maken of iets noodzakelijks wel gaat lukken en je hebt hier echt alles voor over. Als hij zich maar goed voelt en gelukkig is. 

 

Scenario 2: De basics zijn wat jou betreft allemaal in orde. Je weet dat fysiek werk goed is voor je paard alleen…..het lukt niet. 

Je droomt er van om samen te leren. Oefeningen te doen die goed zijn voor je paard, zodat je hem optimaal kunt helpen. Je droomt van dressuur aan de hand, samen dansen. En stiekem hoop je dit ook onder het zadel te kunnen gaan doen. 

Je zou zo graag jouw onzekerheid of zelfs je angst op dit gebied loslaten. Zodat je vrij bent, en dit niet meer tussen jou en je paard in staat.

Je paard kunnen longeren op een gezonde manier…. Zodat je ziet dat het zijn lichaam goed doet, want man, wat kan dit paard bewegen.
Er is geen reden meer voor explosief gedrag. 
Geen reden meer om steeds op je af te komen of stil te gaan staan. 

Je wil de beste versie van jezelf zijn voor dit paard. Want hij laat je iets zien, en je wil weten wat. En je wil het ook aangaan, zodat het verandert. 

Je wil ook dat hij dit onder de knie krijgt en zijn verleden loslaat. Je weet dat er geen quick fix is, alleen het heeft nu lang genoeg geduurd. Je gunt jezelf dit en jouw prachtige paard, jouw trots.

Je bent er klaar voor om die stemmen los te laten. ‘Dit gaat je nooit lukken’. ‘Dit paard is en blijft onhandelbaar’. Of de stemmen nu van jezelf of anderen zijn, je wil leren hoe je ze los kunt laten. Zodat je ze niet meer hoort en in het hier & nu kunt werken met je paard.

 Je schaamt je er niet meer voor om hulp te vragen. En je hebt losgelaten alles zelf te willen doen. En je weet dat jij en je paard dit kunnen. Je hebt alleen de sleutel nodig….

FAQ

Meest gestelde vragen

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerst van jouw paard en diens probleem. Ten tweede het doel wat je met dit paard hebt. Wat wil je minimaal bereikt hebben na dit traject? 
Tot slot hangt het ook af van jou; waar kom jij ‘vandaan’, in welke mate is het gedrag (en de gezondheid) van jouw paard verweven met dat van jou? 
Een grondige intake hoort dan ook bij dit traject. Eerst telefonisch met jou, en bij een klik kom ik ook jouw paard bezoeken om met hem/haar kennis te maken. Want ook dat dient een match te zijn. 

Ik snap je vraag. Want het is lastig om je paard ‘uit te besteden’. Dat doe je niet zomaar. 
Over het algemeen kan ik zeggen dat hier getraumatiseerde paarden komen. Dit trauma kan met of zonder de eigenaar ontstaan zijn, dat maakt niet zo heel veel uit.

Wat wel uitmaakt, is dat jij als mens ook trauma hebt. Immers, je leeft en maakt dingen mee. Echter heb je (nog) niet geleerd hoe dit los te laten. Onze maatschappij en ons schoolsysteem is hier namelijk totaal niet mee bezig. Ook de medische wereld niet. Al komt daar enige verandering in.

Doorgaans zitten de meeste mensen die hier komen nog vol met onverwerkte gevoelens en emoties die zich vast hebben gezet in hun fysieke lijf. Een paard voelt dat.

Daarom is het heel helend, om tijdelijk los van elkaar te zijn. De mens kan zich focussen op diens eigen proces, zonder het paard hiermee in de weg te zitten. Voor het proces van de mens werk ik dan ook enkel met professionals, zodat ook jij een voorbeeld voor je paard kan zijn, en niet alleen ik.

Ik kan mij 24/7 focussen op jouw paard. Want ja, ook buiten de therapie en training om ben ik bezig met jouw paard. Bewust en onbewust. Ik ben namelijk altijd het voorbeeld. Of ik nou met ze werk of met iemand (een mens) uit eten ga. De manier waarop ik omga met levende wezens wordt altijd door de paarden opgemerkt. 

Tot slot zijn de paarden die hier altijd staan ook enorm helend. Omdat ze met mij mee ‘reizen’ hebben ze een enorme voorsprong op het gebied van bewustwording. 

Het woord herprogrammeren klinkt een beetje gek. Alsof het paard een robot is. Echter, je zou het wel herprogrammeren kunnen noemen.


Want er dienen nieuwe routes te worden aangelegd in het gedrag. En dat gedrag is veelomvattend. Niet alleen wat het paard doet, wat het laat zien met zijn lijf. Bij gedrag hoort ook hoe het paard omgaat met gevoelens en emoties. Vlucht het paard, sluit het zich af of kan het paard ze er laten zijn en loslaten?

En dan is er nog een verschil tussen fysiek vluchten (weg willen rennen) of vluchten uit zijn lijf (dissocieren). In al deze gevallen is het nodig dat de oorzaak van het gedrag middels therapeie, en dat er nieuw gedrag wordt aangeleerd door middel van training.

Bij gedrag hoort ook hoe het paard op jou reageert. Gaat het paard mee in jouw angst, omdat hij nog niet bewust genoeg is dat het van jou is? Of blijft hij rustig, omdat hij zijn gevoel kan onderscheiden van de jouwe?

Het doel van het herpgrogrammeren is uiteindelijk het paard zoveel zelfvertrouwen te geven dat het beseft; ‘hey, ik hoef helemaal niet zo heftig te reageren. De situatie verandert niet, wel de manier waarop ik er mee omga’. En dan zie ik altijd een heel trots, soms eerst zelfs een verbaasd paard; ‘Oh, het kan ook zo’. En sommige paarden raken echt ontroerd van deze gewaarwording, dat is echt prachtig. Dan sta ik zelf ook met mijn tranen in mijn ogen. 

Ik snap je vraag, want natuurlijk is dat spannend. En natuurlijk is niets verplicht. Alleen is het wel zo, dat als jij van binnen verandert (en dat hoeft echt geen groot ding te zijn), jouw hele buitenwereld verandert. Alles in iedereen om jouw heen verandert in positieve zin. Want jouw invloed is veel, veel groter dan jij denkt. 

Als je de relatie met jezelf verbetert, verbeteren alle relaties die je hebt. Die met je partner, die met je kinderen, en ja…dus ook die met je paard. 

En ik denk dan, je leeft maar 1 keer (nouja, dit leven dan), dus waarom haal je niet alles eruit wat er in zit?

Ja, ik weet dat je dan uit je comfort zone gaat. Dat je dingen gaat doen die je familie welliccht niet van je verwacht. 

Alleen, het is toch JOUW leven? En dat is ook wat de meeste paarden die hier komen van je vragen. Dat je gaat staan voor jezelf.


Ja, en soms dien je dan eerst te ontdekken wie jezelf dan wel niet bent….

Vrijwel alles is hier mogelijk. Je paard kan 24/7 buiten blijven, op het gras of paddock of een mix daarvan. 
Een schuilstal is aanwezig en ook kan je paard in de nacht naar binnen als je dat wil. 

De weides zijn hier onbemest en staan vol met kruiden.

Het hooi is van eigen land en wordt altijd geanalyseerd voordat het gevoerd wordt. 

Alle paarden krijgen hier standaard kruiden. Ieder paard krijgt de kruiden die op dat moment heilzaam zijn. En dat kan per dag verschillen. Het is mooi om te zien dat de kruiden altijd opgegeten worden, omdat ik voel welke kruiden het paard op dat moment nodig heeft. Ook dat geeft het paard overigens heel veel rust en vertrouwen. 

Iedere dag wordt hier gewerkt om de energie hoog en zuiver te houden. We doen dit door middel van onder andere meditatie. Ook helpen de paarden zelf mee; doordat zij hun blokkades loslaten (weliswaar met hulp, alleen uiteindelijk doen ze het zelf) gaat ook hun energie frequentie omhoog. En dat merk je al als je hier komt. Je voelt de rust. En dat merk je aan de paarden. 

Wat kan ik voor je doen

Methodes & Technieken

 

Ieder paard is uniek…

Ieder paard is uniek. En elk probleem is uniek. Als jouw paard hier komt, wordt dan ook het hele paard bekeken vanuit een holistische visie. Of het nou een een rijtechnisch probleem is, of een gedragsprobleem. Want alles is van invloed op elkaar.

Een paard heeft 4 lichamen; een fysiek lichaam (het vlees), een emotioneel lichaam (het voelen), een mentaal lichaam (het denken) en een energetisch lichaam/energieveld.

Als in 1 van de lichamen disbalans is, heeft dat invloed op het hele paard. 
Bij getraumatiseerde paarden zie je dat vaak alle lichamen belast zijn. 

Oftewel, voordat we aan de slag gaan met gedragsverandering, dienen we de lichamen weer in balans te brengen. Dit doe ik zelf, en soms werk ik samen met andere professionals. 

Hoe ziet de training/gedragsverandering eruit?

 

Deze uitspraak van Robyn Hood (zus van Linda Tellington-Jones) hanteer ik nog steeds; 
‘It depends’. Wat je doet, en hoe, hangt helemaal af van het moment.

Dus….hoe weet ik dan wat ik dien te doen? 
Na zoveel jaren ervaring wijst mijn intuitie als vanzelf de weg. Hetgeen mij creatief maakt en zie wat er daadwerkelijk aan de hand is. Wat het paard nodig heeft, op dat moment. En natuurlijk is er altijd de hulp van de Indianen. 

En ok, natuurlijk heb ik mijn skills opgedaan.

Zo slaagde ik in 2013 voor mijn opleiding bij Monty Roberts. Ook al ben ik het niet volledig (meer) eens met al zijn methodes en technieken, toch zijn ze waardevol geweest. Namelijk, ik heb geleerd dat techniek niet alles bepalend is. Je gevoel volgen, je aarding op orde hebben, naar het paard luisteren, je ego opzij zetten, dat wel. Buck Brannaman is daarin mijn held. Hij helpt niet alleen de paarden, hij benoemt ook waar de eigenaar naar mag kijken in zichzelf. 

En wat betekent het voor jou als eigenaar?
– Coaching/les met jouw paard (wanneer en hoe vaak bepalen we samen, aan de hand van jouw doel)
– Coaching/Therapie sessies (in samenwerking met collega professionals), aan de hand van jouw doel
– Alle berichtjes die nodig zijn om je op de hoogte te houden van de vorderingen en leuke momenten

Wil je een plek reserveren op de wachtlijst? Stuur dan een bericht naar 06-422 32 538 of mail info@ontmoetjepaard.nl. 

Dan neem ik contact met je op voor de mogelijkheden. 

Ontvang unieke inzichten

Meld je aan voor Frieda’s nieuwsbrief n ontvang unieke tips en  inzichten die jou en je paard verder brengen.