Paard in training bij Frieda

Frieda Klomp

Welkom op Frieda's ranch

In de afgelopen 10 jaar heb ik vele paarden mogen behandelen en trainen op locatie. In de loop der jaren heb ik echter geconstateerd dat voor veel paarden een intensievere begeleiding in een andere omgeving essentieel is om het probleem op te lossen. Dit gaat verder dan een enkele sessie; paarden vereisen tijd om nieuwe dingen te leren en oude gewoonten af te schudden.

Hier op de ranch heb ik de mogelijkheid om paarden mijn onverdeelde aandacht te geven. Hier kunnen ze zich authentiek voelen en genieten van een training die verder gaat dan alleen de gestructureerde sessies.

Elk aspect van hun dagelijkse routine – van verzorging tot voeding en van de stalroutine tot eenvoudige interacties zoals het op- en afdoen van een halster – wordt gezien als een integraal onderdeel van hun training.

 

Waar staan wij voor?

Op Frieda’s ranch geloven we in de synergie tussen mens en paard. Wij zijn er niet alleen om gedrag te trainen en te hertrainen, we zijn er ook om te behandelen en te helen. Onze focus is niet enkel gericht op de dressuur of het zadelmak maken van een paard.

We duiken dieper, kijkend naar de basis; kan het paard functioneren in zijn dagelijkse activiteiten zonder angst? Zonder te bijten of te slaan? 

Kan het vertrouwen in de mens hersteld worden na eerdere negatieve ervaringen?

Onze unieke waarde ligt in de holistische aanpak. Dankzij mijn heldervoelende gave ben ik in staat om zowel paard als mens te begrijpen op een dieper niveau, wat mij toestaat om gedrags- of gezondheidsproblemen bij de wortel aan te pakken. 

We zien paarden niet alleen als dieren; ook als unieke individuen met hun eigen karakter en behoeften. Door jarenlange ervaring, intuïtie en soms simpelweg boerenverstand kunnen wij elk paard benaderen op een manier die het best bij hen past. 

Ons doel is niet alleen om te kijken naar het huidige welzijn van het paard, maar ook om te anticiperen op zijn toekomstige behoeften en omstandigheden. Of we nu een paard voorbereiden op een leven van recreatief rijden of op een professionele sportcarrière, we zorgen ervoor dat onze training en behandelingen in lijn zijn met wat het paard in de toekomst nodig zal hebben. Dit holistische perspectief zorgt ervoor dat paarden niet alleen in het heden floreren, maar ook in de toekomst.

Met welke uitdagingen kan je terecht?

paard wil niet laden

De uitdagingen die ik in het verleden met mijn eigen paarden heb ervaren, hebben een brandende wens in mij aangewakkerd om een verschil te maken in de paardenwereld. 

Het is mijn doel om niet alleen te helpen bij het aanpakken van direct zichtbare problemen. Op Frieda’s ranch onderzoeken we altijd de onderliggende oorzaken en lossen we deze danwel op, of adviseren we in een oplossing. 

Een onderliggende oorzaak van fysieke aard kan bijvoorbeeld zijn dat het paard pijn ervaart. En andere onderliggende oorzaak kan zijn dat het paard reageert op de energie van diens eigenaar. 

Het is vervolgens aan de eigenaar om hier mee aan de slag te gaan in een paard & mens traject.

Deze manier van werken is 100% eerlijk naar het paard en biedt een grote mate van garantie dat het probleem ook weg blijft. 

Ons doel is dan ook dan paard en diens mens thuis net zo goed kunnen functioneren als op de ranch. 

Onze specialismes

  • Flegmatieke paarden
  • Hoog sensitieve/ sensibele paarden
  • Paarden die zich afsluiten/niet meer bereikbaar zijn
  • Getraumatiseerde paarden
  • Aanleren basics: voeten optillen, vaststaan, meelopen, (alleen) in een stal staan, laden, poetsen, wassen
  • Verlatingsangst
  • Oplossen van bijten, slaan en stijgeren
  • Gezondheidsuitdagingen (denk aan chronische jeuk, hoest, huidklachten, blessures)
  • Laadproblemen
Buck_Brannaman_Frieda
Een van mijn leermeesters, Buck Brannaman

FAQ

Meest gestelde vragen

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste van jouw paard en diens probleem. Ten tweede het doel wat je met dit paard hebt. Wat wil je minimaal bereikt hebben na dit traject? 

Een grondige intake hoort dan ook bij dit traject. Eerst telefonisch met jou, en vervolgens kom ik jouw paard bezoeken om met hem/haar kennis te maken. Op deze manier kan ik een goede inschatting maken van de benodigde tijd en dus kosten.

In mijn werk combineer ik therapie en training. 

Op deze manier help ik het paard op alle gebieden; fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch.

Dit is belangrijk, want deze 4 vormen de basis van het gedrag van het paard.

Uiteindelijk is mijn doel het paard zoveel zelfvertrouwen te geven dat het beseft; ‘hey, ik hoef helemaal niet zo heftig te reageren. De situatie verandert niet, wel de manier waarop ik er mee omga’.

Heftig reageren kan overigens ook afsluiten en dichtklappen betekenen.

En dan zie ik altijd een heel trots, soms eerst zelfs een verbaasd paard; ‘Oh, het kan ook zo’. Sommige paarden raken echt ontroerd van deze gewaarwording, dat is echt prachtig. Dan sta ik zelf ook met mijn tranen in mijn ogen. 

 

Voordat jouw paard weer naar huis gaat, nodig ik je hier uit voor een of meerdere lessen.

Veel klanten volgen een paard & mens traject. Gedurende de periode dat het paard hier in training is, volgt men een persoonlijk traject. 

In deze trajecten wordt gewerkt aan persoonlijk leiderschap.

Ook kan er in een dergelijk traject bijvoorbeeld gewerkt worden aan bepaalde angsten, of aan het feit dat je snel boos wordt als iets niet lukt. 

Vrijwel alles is hier mogelijk. Je paard kan 24/7 buiten blijven, op het gras of paddock of een mix daarvan. 
Een schuilstal is aanwezig en ook kan je paard in de nacht naar binnen als je dat wil. 

De weides zijn hier onbemest en staan vol met kruiden.

Het hooi is van eigen land en wordt altijd geanalyseerd voordat het gevoerd wordt. 

Ieder paard krijgt de kruiden die op dat moment heilzaam zijn. En dat kan per dag verschillen. Het is mooi om te zien dat de kruiden altijd opgegeten worden. 

Dit is tevens een heel belangrijk aspect in de training; het paard ervaart dat de mens, net als hij, weet wat hij nodig heeft. Oftewel, er wordt voldaan aan zijn behoeften en dat geeft rust. 

En dat merk je al als je hier komt. Je voelt de rust. En dat merk je aan de paarden, als ze hier aankomen laten ze direct stress los en gaan rollen. Iedere keer weer prachtig om te zien. 

Wil jij dit voor jouw paard?

Wil je jouw paard door mij laten trainen? Of dient jouw paard te revalideren?

Neem dan contact op met mij via whatsapp op 06- 422 32 538. Ik ben namelijk niet altijd in de gelegenheid om mijn telefoon op te nemen.

Op dit moment is er nog 1 plek vrij voor een pony. Voor paarden is naar verwachting begin juni 2024 weer plek. Stuur gerust een mail naar info@ontmoetjepaard.nl om op de wachtlijst te komen. 

Ben je op zoek naar een plek voor revalidatie, maatwerk pension of noodopvang? Vanaf begin mei komt er weer 1 plek vrij. 

Laatste update: 29 februari 2024 door: Frieda

Ontvang unieke inzichten

Meld je aan voor Frieda’s nieuwsbrief n ontvang unieke tips en  inzichten die jou en je paard verder brengen.