Over Frieda

Hoe het anders kan

Van jongs af aan ben ik al bezig met ‘hoe het anders kan’. Ik kan me herinneren dat ik als kind allerei kruidenpapjes aan het maken was en het over de brandnetels goot. Ik had me een paar keer verbrand aan deze plantjes, en wilde onderzoeken hoe je zonder gif deze plantjes wat kon uitdunnen. 
Inmiddels weet ik dat je brandnetels beter kunt plukken, drogen, en aan de paarden kunt voeren..

Daarnaast kan ik me herinneren dat ik altijd met de dieren op onze boerderij bezig was; de paarden, kippen, konijnen, ganzen, schapen, katten en honden. 
Waar vriendinnetjes gingen spelen was ik aan het organiseren dat het konijn van een klasgenootje bij ons thuis in een veel grotere ren kon in plaats van in dat kleine hokje.

Geen paarden, geen leven.....

Mijn hele leven heb ik eigenlijk pony’s en paarden gehad, zo ging dat op de boerderij. Heel even had ik geen paard, dat was in de tijd dat ik Food&Business studeerde in Nijmegen. 

Al vrij snel daarna begon het paardenvirus toch weer te kriebelen en kwam ik in mijn huidige paard Celvin tegen. Toen nog mijn bijrijdpaard. And that’s where it al started.

Wandelen met paard

Mijn paard als gids

Celvin was geen ‘gewoon’ paard en dat is achteraf gezien wat me ook in hem aantrok. Hoewel hij een enorm goede afstamming heeft, presteerde hij niet zoals verwacht. Hij was flegmatiek en leek niets echt leuk te vinden. Hij bleek ook onberekenbaar en daardoor gevaarlijk. Na een ongeluk stond hij dan ook te koop. Ondanks het voorval besloot ik toch om hem te kopen. Dit paard hoorde bij mij, dat wist ik zeker.  He’s my guide in life. 

Ik ben het universum ontzettend dankbaar dat we elkaar gevonden hebben.  Ook al was het niet altijd leuk. Achteraf gezien was steeds doodsbang als ik op hem zat, maar ik hield mezelf stug voor dat het niet zo was.
Ik kon niet met hem van het erf af, zelfs niet aan de hand. Alleen op stal staan was een drama. Laden was een drama. Rijden werd op een gegeven moment ook gevaarlijk. Uiteindelijk ging het rijden niet meer. Celvin staakte, verzette geen stap meer en toonde depressief. Wat was er toch met dit paard?

Hoe het werken met paarden begon....

Toen Celvin op mijn pad kwam, leerde ik al snel dat het omgaan met paarden ‘anders kon’. In de Monty Roberts opleiding leerde ik dat je een paard ook kunt trainen zonder schoppen en slaan, zoals ik dat in mijn rijlessen in mijn jeugd had geleerd. Van daaruit ben ik trailerlaad-trainingen gaan geven.  En met succes; ik kreeg ieder paard geladen. Behalve….die van mezelf. 

Wat was er toch met dit paard? Waarom reageerde hij niet op de methodes zoals alle andere paarden? 
Celvin was of in dikke paniek en gevaarlijk, of sloot zich volledig af, was onbereikbaar. Ik besloot verder te zoeken. Vele andere trainingen, boeken en opleidingen volgenden.

Heldervoelend

Ik ging diverse opleidingen volgen om paarden te behandelen als therapeut. Hierbij kwam ik tot de ontdekking, dat ik alles voel wat de paarden voelen. Eerst had ik dit niet in de gaten; als ik mijn rug voelde verklaarde ik dat door het te wijten aan mijn werkhouding. Echter kreeg ik steeds meer bevestiging; ik ben heldervoelend. 

Time-out

Tijdens een van de opleidingen, gericht op het behandelen van paarden, maakte ik iets geks mee. Tijdens een oefening werd ik onwel, begon te zweten en werd lijkbleek. Een wandelingetje buiten leek het iets te verlichten. De week erna heb ik 5 nachten niet kunnen slapen en was overgevoelig voor alles. Ik was volledig overprikkeld en mijn systeem compleet in de war. ’s Nachts had ik paniekaanvallen en zag gezichten als ik mijn ogen dicht deed. Nu diende ik de zoektocht op mijzelf te richten. Wat was er in hemelsnaam met mij aan de hand?
Ik heb in die tijd echt gedacht dat ik gek zou worden.
De zoektocht duurde 3 maanden en had intussen diverse mediums en therapeuten gehad. Alles hielp even, maar niet voor lang. Tot ik mijn spiritueel coach ontmoette. Toen werd mij duidelijk dat ik hyper sensitief ben en alle energie van anderen oppikte. Eindelijk kon ik daar mee aan de slag, en met succes. Een opleiding hierin volgde ook, zo interessant vond ik het. 
Er werd mij een hoop duidelijk over het verband van dieren en hun eigenaren. 

Wat ik doe

Met behulp van diverse technieken die ik inmiddels beheers, in combinatie met mijn kennis, help ik paarden met allerhande klachten.  ‘Ongewenst gedrag’ of een’rijtechnisch probleem’ herken ik als pijn of trauma, welke ik weg kan nemen.

Daarnaast is het gedrag van onze paarden voor 90% een reactie op ons; Het is daarom dus zo ontzettend belangrijk om naar onszelf te kijken.  

Alles wat ik heb geleerd combineer ik in de behandelingen en sessies, afgestemd op de situatie.  Iedere sessie is daardoor anders. 

Tijdens een behandeling komen trauma's los, bijvoorbeeld in de vorm van gapen

Hulp nodig?

Heb je alles al geprobeerd? Zit je met je handen in je haar? Wil je de situatie graag veranderen maar weet je echt niet hoe? Is je paard soms onbereikbaar of onhandelbaar?
Neem dan gerust contact met me op. Je mag me bellen, maar ook appen of via Facebook een berichtje sturen. Je bent van harte welkom in mijn praktijk.