Over Frieda Klomp

Hoe het anders kan

In 1983 werd ik geboren op een boerderij in Eerbeek. Sindsdien ben ik al bezig met ‘hoe het anders kan’. Ik kan me herinneren dat ik als kind kruidenpapjes aan het maken was en het over de brandnetels goot. Ik had me een paar keer verbrand aan deze plantjes, en wilde onderzoeken hoe je zonder gif deze plantjes wat kon uitdunnen. 
Inmiddels weet ik dat je brandnetels beter kunt plukken, drogen, en aan de paarden kunt geven….

Mijn zoektocht

Mijn zoektocht naar ‘hoe het anders kan’ met paarden, begon toen Celvin op mijn pad kwam, hij was toen 4 jaar.

Heel erg rustig en braaf. Eigenlijk te braaf, achteraf gezien. Hij sloot zich af, wat ik toen nog niet zag. Tot we een ongeluk kregen, en ik met de ambulance werd afgevoerd. 

Frieda Klomp
Frieda Klomp

Sindsdien kon hij van heel relaxed omslaan in totale paniek. Ik kon niet aanvoelen wanneer dat kwam. Iedereen raadde me aan het op te geven, dit paard was gevaarlijk. In plaats daarvan startte ik met diverse opleidingen in natural horsemanship. 

Die opleidingen brachten mij iets verder, maar uiteindelijk hielp dit maar voor even. Celvin bleef onberekenbaar en leek ook steeds minder lol te hebben in het leven.  Ik bleef dus verder zoeken, voelde echt dat dat mijn ‘duty’ was. 

Het is niet wat je bereikt, het is hoe je samen groeit

Tijdens mijn zoektocht werd ik me bewust dat ik het in een andere richting diende te zoeken. Mijn doel was namelijk al lang niet meer ‘mijn paard laten doen wat ik wil’. Ik wilde dat hij happy was, en dat ik gewoon een rondje met hem kon wandelen, en dat hij het leuk zou vinden in plaats van eng. Want zelfs dat lukte op een gegeven moment niet meer.

Die andere richting heb ik gevonden. Door hem zijn stem weer terug te geven, zodat gelijkwaardige communicatie kon ontstaan. Door alle regels ( je moet je paard de baas zijn, wie beweegt bepaalt, enzovoorts) uit de paardenwereld te doorbreken.

Door hem de behandelingen te geven die hij nodig had (ik was inmiddels therapeut), zodat hij zijn angst, stress en trauma’s kon loslaten. Door aan mijzelf te werken, en dichter bij mijn ware zelf, en mijn ware gevoelens te komen. Door te ontdekken dat ik zelf ook vluchtte voor mijn gevoel, net als hij. 

Ik ben het universum ontzettend dankbaar dat we elkaar gevonden hebben.  Ook al was het niet altijd leuk.  

Heldervoelend

Ik ben in mijn zoektocht diverse opleidingen volgen om paarden te behandelen als therapeut. Hierbij kwam ik tot de ontdekking, dat ik alles voel wat de paarden voelen. Eerst had ik dit niet in de gaten; als ik mijn rug voelde verklaarde ik dat door het te wijten aan mijn werkhouding. Echter kreeg ik steeds meer bevestiging; ik ben heldervoelend. Om daar mee te leren omgaan, volgden humane opleidingen, gericht op hoog-sensitiviteit en spiritualiteit. 

Wat ik doe

Ik heb mij gespecialiseerd in het behandelen van hyper-sensitieve paarden en het helpen van hun eigenaren. Met behulp van diverse technieken die ik beheers, los ik zowel fysieke klachten op als ‘problemen’ in het gedrag. Problemen tussen ‘aanhalingstekens’, ik noem ze liever uitdagingen :). 

De technieken combineer ik in de behandelingen en sessies, afgestemd op de situatie.  Iedere sessie is daardoor anders. 

Frieda Klomp: "Tijdens een behandeling komen trauma's los, bijvoorbeeld in de vorm van gapen"

Hulp nodig?

Heb je alles al geprobeerd? Zit je met je handen in je haar? Wil je de situatie graag veranderen maar weet je echt niet hoe? Is je paard onbereikbaar of onhandelbaar? 
Neem dan gerust contact met mij, Frieda Klomp, op. Je mag me bellen, maar ook appen of via Facebook een berichtje sturen. Je bent van harte welkom in mijn praktijk. 

Ontvang unieke inzichten

Meld je aan voor Frieda’s nieuwsbrief n ontvang unieke tips en  inzichten die jou en je paard verder brengen.