Lymfe Drainage voor paarden

Een optimaal werkend lymfestelsel zorgt voor maximale aanvoer van voedingsstoffen naar de cellen, en afvoer van afvalstoffen uit de cellen. 

Het lymfestelsel kan verstoord zijn door stress, lokale verdoving, pijn en constante druk op de weefsels (bijvoorbeeld door dekens, zadel en bandages). 
Bedenk dat stress niet alleen stress op emotioneel niveau is (bijvoorbeeld spanning voor een wedstrijd), maar ook alleen staan, altijd op stal staan, geen soortgenoten. Ook een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, of het niet kunnen opnemen ervan is een vorm van stress.  

Lymfe drainage is een techniek om dit systeem weer te activeren, zodat het paard kan herstellen. Het is zowel bij fysieke problemen in te zetten als bij gedragsuitdagingen. 

Fysieke problemen

Bij onderstaande fysieke klachten zet ik lymfe drainage in. Denk aan;

 • CPL (Chronisch Progressief Lymfoedeem)
 • Castratielittekens die niet goed genezen/ zwelling geven
 • Dikke koker
 • Dikke, harde manenkam
 • Einschuss, nadat de dierenarts is geweest (ook terugkerende einschuss en restschade)
 • Hoefbevangenheid (actuut en chronisch)
 • Insuline Resistentie
 • Peesontsteking
 • Slecht helende wonden
 • Stalbenen
 • Verzuring/ spierstijfheid/ Tying Up (bijv. na actieve inspanning)
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Zomereczeem

Wat belangrijk is om te vermelden, dat bij bovenstaande ook altijd gekeken dient te worden naar voeding en huisvesting. Deze problemen vereisen een holistische aanpak

Gedragsproblemen

Omdat lymfe drainage inwerkt op het zenuwstelsel, is het heel ontspannend voor het paard. Het paard komt, bij een juist uitgevoerde lymfemassage, in de para-sympaticus. Dit wil zeggen dat het zenuwstelsel in rust komt. Deze vorm van rust is nodig voor fysiek herstel, maar ook om emoties en stress los te laten.

Lymfe betekent namelijk’drager van het licht’. Je kunt je dus voorstellen, dat als je door middel van lymfe drainage blokkades oplos, je innerlijke ‘licht’ weer kan gaan schijnen. 

Dit is de reden dat lymfe drainage zeer goed werkt bij paarden met angst, spanning, stress en gedragsuitdagingen. 
Lymfe drainage voor paarden is tevens een perfecte ondersteuning in periodes van verhuizen, beleren en zware trainings- en westrijdperiode

Het uitvoeren van lymfe drainage op de benen
Lymfestelsel van het paard

Lymfestelsel

Het lymfestelsel van het paard bestaat uit 7 kwadranten. De lymfevaten van ieder kwadrant voeren af op hun eigen lymfeklier. 

Met behulp van zachte aanrakingen wordt dit stelsel gestimuleerd. 

Lymfe-taping

 

Indien nodig werk ik tevens met lymfe tape. Lymfe tape is dezelfde tape die een fysiotherapeut gebruikt. Echter is de de manier van plakken en de locatie van plakken anders.
De locatie van het plakken verschilt per paard; waar in de weefsels is een overvloed aan afvalstoffen en waar is nog ruimte?

Het mooie van lymfetape is dat ik de behandeling voort kan zetten, zelfs als ik niet bij het paard ben. Doordat het paard beweegt, beweegt de huid. Ook de huid waar de tape op zit. Op deze manier verzorgt het paard zijn eigen, lokale lymfe drainage.

Hulp nodig?

Vraag je je af of Lymfe Drainage iets voor jouw paard is?
Neem dan gerust contact op voor overleg.

Ontvang unieke inzichten

Meld je aan voor Frieda’s nieuwsbrief n ontvang unieke tips en  inzichten die jou en je paard verder brengen.