CPL bij paarden

CPL bij paarden herkennen
Hoe herken je CPL bij paarden?

CPL is een pijnlijke aandoening voor paarden en komt vaak voor bij paarden met veel behang, zoals Tinkers en Friezen. Door de beharing valt CPL vaak niet op. Heb je twijfels, dan is het altijd verstandig om te benen te scheren. Hoe herken je CPL bij paarden en hoe behandel je het?

 

Hoe herken je CPL bij paarden?

  • Er zijn verdikkingen zichtbaar en voelbaar
  • De verdikkingen voelen hard, zijn niet indrukbaar
  • Er zijn plooien zichtbaar en voelbaar
  • Kloven, korstjes en schilfers op de huid
  • Kloven bloeden snel
  • De benen jeuken of zijn pijnlijk
" CPL dient zowel van buiten als van binnen behandeld te worden "
Frieda Klomp

Wat is het eigenlijk?

CPL zijn eigenlijk allemaal kleine oedemen bij elkaar.
Door een stagnatie in de lymfebanen blijft er vocht in de benen achter. Als dit tijdelijk is, bijvoorbeeld door een kortdurende blessure, is dit niet erg.
Duurt dit langer, dan is het lichaam niet in staat het vocht af te voeren. Stilstaand vocht wordt echter vuil. Denk maar aan een poeltje, daar ga je niet in zwemmen.
Het lichaam gaat uit zelfbescherming deze poeltjes afsluiten, dammen bouwen. Deze dammen bestaan uit heel stug weefsel. Doordat de beweging in dit lichaamsdeel beperkt wordt, zal er rondom de dam ook vocht blijven staan. Lymfe heeft immers beweging nodig om te kunnen functioneren (afvoeren).
Zo ontstaan er vanuit 1 oedeem steeds meer oedemen. Oftewel, het is progressief.

CPL_paard
Bloedende kloven zijn kenmerkend voor een vergevorderd stadium van CPL

Disbalans in de darmflora

Zoals je al hebt kunnen lezen heeft CPL bij paarden te maken met het niet goed functioneren van de lymfevaten. 
Een belangrijke oorzaak hiervan ligt  in de darm. Als de darmflora niet op orde is, heeft dit gevolgen voor diverse processen in het lijf. Een verstoorde darmflora heeft namelijk direct invloed op de pH (zuurgraad) in de darm, en in het hele lijf van het paard. 

Een juiste pH zorgt ervoor dat dat de stofwisseling optimaal verloopt; dus dat alle ingenomen voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Daarnaast maakt het paard zelf ook vitamines aan in de darmen; dit kan alleen als er een juiste pH is. Ook hebben (spijsverterings-)enzymen een juiste pH nodig om hun werk te kunnen doen.
Tot slot is een juiste pH nodig om diverse hormonen te kunnen produceren. Kunnen er onvoldoende hormonen geproduceerd worden, dan heeft dit invloed op het immuunsysteem van het paard. Allergieën ontstaan bijvoorbeeld sneller. 

Als het paard dus niet voldoende voedingstoffen op kan nemen, en zelf kan maken, kan het dus zijn eigen lichaam niet herstellen. Er zijn onvoldoende bouwstoffen. Dit kan resulteren in slecht ontwikkelde lymfevaten, of slecht herstelde lymfevaten. bij

 

pH darmflora paard
Alleen bij een juist pH kan het paard alle voedingsstoffen die het binnenkrijgt daadwerkelijk opnemen

Verstoorde Bloedsuikerspiegel

Een ander belangrijk aspect bij CPL bij paarden is de bloedsuiker regulatie in het lijf. Is deze verstoord, dan krijgen cellen te weinig zuurstof. Zonder zuurstof gaan cellen anaeroob verbranden (vergelijk het met continue hardlopen met een hoge hartslag). Anaeroob verbranden levert weinig energie, je kunt het niet lang volhouden en er ontstaan veel afvalstoffen, waaronder melkzuur. 
Als er weinig energie is, is geen ruimte voor herstel van weefsels, regeneratie,  productie van hormonen, afvoer van afvalstoffen, enzovoorts. 

Wat te doen?

De verstoorde darmflora en een eventuele disbalans in de suikerspiegel zorgen ervoor dat het paard continue stress heeft. Geen fysieke stress, zoals een paard dat ergens bang voor is, maar stress in de lichaamscellen. Deze continue stress zorgt ervoor dat het lichaam geen energie heeft voor herstelwerkzaamheden, opbouw van nieuwe weefsels, productie van hormonen en enzymen, afvoer van afvalstoffen. 
Dit resulteert dus bijvoorbeeld in dikke benen, slecht helende wonden, slechte weerstand tegen invloeden van buitenaf….oftewel CPL .

Heb je CPL herkend, dan dien je dus niet alleen aan de slag te gaan met de buitenkant van je paard. 
Dus niet alleen aandacht voor de benen met bijvoorbeeld zalfjes, je dient ook de binnenkant aan te pakken. Je zult dus de voeding van je paard aan dienen te passen en mogelijk zijn hele huisvesting. Kruiden bij CPL kunnen ondersteunend zijn, maar bieden nooit de oplossing. 

Daarnaast is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk Manuele Lymfe Drainage in te zetten. 
Met Lymfe Drainage stimuleer je het lymfe systeem, welke verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen. Tevens helpt lymfedrainage de verstoringen weer tot rust te brengen. 
Lees meer over Lymfe Drainage en therapeuten in jouw buurt in het MLD register.