Een angstig paard kan zich op diverse manieren uiten; fight, flight or freeze. Fight, vechten, zien we niet zo heel veel bij paarden. Als een paard al ‘aanvalt’, oftewel vecht, is dit omdat het niet kan vluchten. 
Wat we wel vaak zien is flight; vluchten. Het paard wil alleen maar weg; weg van jou, weg van de enge situatie, weg van het enge voorwerp. Dit kan soms ook betekenen; omhoog, dus stijgeren. 
Freeze, oftewel bevriezen, komt ook erg vaak voor. Omdat dit er niet zo heftig uitziet als vluchten, wordt het nog wel eens over het hoofd gezien. Of bestempeld als ‘ongeïnteresseerd’, ‘lui’ of ‘dom’.

Wanneer een paard niet doet wat wij van hem verwachten; kunnen er een aantal zaken aan de hand zijn;

 • Het paard wil je iets duidelijk maken over zichzelf
 • Het paard wil je iets duidelijk maken over jouzelf

  Alles wat een paard ons duidelijk wil maken, is uiteindelijk gebaseerd op…angst. Immers, een paard is een prooidier, en dient er ten allen tijde zeker van zijn dat hij veilig is. Als dit gebeurt bij het het doen van een obstakel training is dat natuurlijk duidelijk; het paard dient zich veilig te voelen alvorens een obstakel te betreden. Het geldt ook voor van huis gaan, bereden worden, alleen op stal staan, enzovoorts.

  Stel je eens een ree voor. Je weet wel, het dier dat altijd op zijn hoede is. Het lijkt natuurlijk ergens wel een beetje op een paard. Dus stel je eens voor dat je met een ree zou doen, wat je nu van je paard vraagt. We vinden het allemaal zo normaal….maar dat is niet het juiste woord. Bijzonder vind ik meer passend; bijzonder dat het paard zich laat berijden, laat opsluiten, laat laden en rondrijden, enzovoorts.

Welk signaal geeft het paard?

Angstig_paard

Wanneer een paard iets wil duidelijk maken over zichzelf, kan dat een van de volgende zaken zijn;

 • Ik heb pijn
 • Ik heb jouw hulp nodig, dus jij dient kalm te blijven
 • Ik ben bang
 • Ik heb dit eerder meegemaakt en ben toen heel erg geschrokken
 • Het gaat te snel voor me, geef me tijd
 • Mijn paniek overweldigt me
Oftewel, het paard heeft hulp nodig. Soms is het echter lastig om deze aan je paard te geven. Want, je bent in jouw ogen toch rustig? Wat kan je nog meer doen? En soms lijkt het toch nodig zijn om even door te zetten. Wanneer weet ik nou wanneer ik wat dien te doen?
Bij dit soort vragen help ik je. 

Wat heeft het paard voor een boodschap voor jou?

Paarden hebben ons iets te leren. Dat is de reden dat paarden nooit zomaar op je pad komen. Het is niet voor niets dat in de gehele geschiedenis, paarden als gidsen, engelen, goden en helpers worden afgebeeld in teksten en beelden. 
De reden dat ieder paard weer anders op jou reageert, is dat iedere paard (en ieder ander levend wezen) zijn of haar specifieke rol heeft in jouw leven. Omdat ze zelf ook uniek zijn, en niet alleen maar ‘paard’.

In mijn praktijk zie ik vaak, is dat het paard precies hetzelfde doet als de eigenaar. En dit kan heel ver gaan. 

Bijvoorbeeld een dame met een paard wier paard niet van huis durfde te gaan. De dame in kwestie durfde zelf niet van huis; ze zat in een ongezonde relatie, maar durfde haar man niet te verlaten. 

Een ander voorbeeld, gaat over mijzelf. Mijn paard Celvin keerde altijd volledig in zichzelf, in spannende situaties. Bijvoorbeeld tijdens het laden. Een paard wat in zichzelf keert, en ‘afwezig’ toont, is ook aan het vluchten, en ook in paniek.
Pas na jaren heb ik ontdekt, dat ik dat zelf ook doe, als mijn angst wordt getriggerd. 

Angstig paard

Waarom is mijn paard zo bang?

Bij angstige, zeer sensibele, oftewel hoog-sensitieve paarden is, in het algemeen, het volgende aan de hand;

 • Zijn niet geaard
 • Zijn uit verbinding
 • Zijn overprikkeld
 • Werden en worden niet gehoord en gezien
 • Dragen trauma’s bij zich
 • Voelen nog meer dan andere paarden hoe wij ons voelen
Dit zijn dan ook vaak de eerste zaken waar ik in een sessie mee aan de slag ga. 

Hulp nodig?

Herken jij zaken uit bovenstaande? Of heb je er vragen over betreffende jouw paard? Neem dan gerust contact met me op. 

Ontvang unieke inzichten

Meld je aan voor Frieda’s nieuwsbrief n ontvang unieke tips en  inzichten die jou en je paard verder brengen.