Hoewel ik mij vooral richt op het gedrag van het paard, is het ook belangrijk om iets over het fysieke lijf te noemen. Lichaam en geest staan namelijk niet los van elkaar.
Een van de redenen dat ons paard ongemak vertoont, is dat het zich niet in een natuurlijk omgeving bevindt. Wij hebben het paard duizenden jaren geleden gedomesticeerd, terwijl het paard zelf niet is veranderd. Het paard is nog steeds het paard; lichaam, spijsvertering en vlucht- en kuddegedrag zijn niet veranderd. Aan ons de taak ons te verdiepen in de natuurlijke leefomgeving en voeding van het paard.
Daarnaast berijden wij het paard, althans de meesten van ons. Een paard is net als wij, ‘links’ of ‘rechts’. Daar is niets mis mee. Echter, als wij op ons paard gaan rijden, vergroten we deze ‘disbalans’ uit. Het paard gaat compenseren en krijgt klachten door overbelasting. Je kunt dit nog verder doorvoeren; wil het paard wel bereden worden? Sommige kiezen er duidelijk voor, anderen hebben een voorkeur voor vrijheidsdressuur, bomen slepen, of wandelen.
Pijn en ongemak bij het paard
Andere oorzaken voor fysieke klachten kunnen zijn;
– stress
– verkeerde voeding
– trauma
– emotionele blokkades
– verkeerde huisvesting
– fysieke overbelasting
– niet gehoord of gezien worden
– niet mogen uiten
– disbalans in het lichaam
– klachten overgenomen van de eigenaar
– emoties overgenomen van de eigenaar
– medicatie

Emoties zijn voor 95% de oorzaak van fysieke klachten
Emoties zijn een energievorm, zoals alles om ons heen in feite energie is. Emoties zou je kunnen zien als kleine bolletjes in het lichaam.
Je zou je kunnen voorstellen dat het lichaam een computer is. Gedachtes vormen zich in onze hersenen (het werkgeheugen). Voor een mens kan de gedachte zijn; ‘ik ben bang dat ik het nooit op tijd af krijg’. Deze gedachte vormt de emotie angst. Als de emotie angst geen ruimte krijg (als in: word niet gezien en geaccepteerd) wordt deze vastgezet in het lijf. Het wordt opgeslagen op de harde schijf. Denk maar eens aan een onprettig moment uit je jeugd. Voel maar waar je dat voelt in je lijf. Juist, dat is een opgeslagen emotie, oftewel een trauma.
Trauma en fysieke klachten van het paard

Wanneer emoties worden opgeslagen, zetten deze zich vast in de spieren. Je hebt vast wel eens een zere rug gehad in een stressvolle periode.
Je kunt je voorstellen, dat als meerdere emoties zich stapelen in je lijf, je spieren niet meer goed functioneren. En laat je spieren nou in verbinding staan met je organen. Deze gaan als vanzelf ook minder goed functioneren. Van hieruit ontstaan diverse (vage) klachten.
Paarden hebben uiteraard andere gedachten dan wij, maar ze hebben ze wel. En dus hebben ze ook emoties als angst, verdriet en boosheid. Deze emoties zetten zich vast in hun lijf en veroorzaken klachten en gedragsproblemen.
Emoties en fysieke klachten bij paarden
In de afgelopen jaren heb ik met heel veel paarden gewerkt. Wat het probleem ook is, ik kom altijd weer uit bij emoties. Veel emoties bevinden zich op het hart. Dit uit zich vaak in doorbloedingsproblemen; stalbenen, CPL, hoefbevangenheid. Andere emoties bevinden zich in de rug. Depressie en learned helplesness (hulpeloosheid) vinden daar hun oorsprong. Boosheid nestelt zich in de organen die verwant zijn met de blaas (‘pisnijdig’). Het plaatje hiernaast geeft je een idee, maar geldt niet altijd. Verdriet kan ook zeker op het hart zitten, boosheid ook zeker in de keel.

Het lichaam dient in balans te zijn
Uiteraard zijn emoties niet de enige oorzaak van klachten. Problemen in het fysieke lichamen hangen ook samen met bijvoorbeeld voeding. Krijg je als mens of dier bijvoorbeeld niet de juiste vetten binnen, dan functioneren je hersenen minder goed, en zou je sneller angsten kunnen ontwikkelen. Krijg je onvoldoende magnesium binnen, dan is je zenuwgeleiding niet goed, wat kan zorgen voor over- of onderprikkeling. Krijg je als paard onvoldoende ruwvoer binnen, dan ga je je vervelen, zorgen maken en bestaat de kans op een maagzweer.
Wordt je niet op de juiste manier getraind, dan stagneert je lijf, in plaats van dat het gaat stromen.
Hulp nodig?
Heeft jouw paard problemen? Chronische klachten? Vastzittende spieren? Pijn? Kom je er maar niet achter wat er is? Neem gerust contact met me op. Binnen eens sessie merk je al resultaat.