Maatwerk pension op Frieda's ranch

Voor paarden met speciale behoeftes

Steeds meer paarden hebben speciale behoeftes. Mijn ervaring is dat doorsnee pension stallen niet kunnen voorzien in deze behoeftes. Alle adressen leveren iets van je ‘must have’ lijstje, alleen geen enkele stal voorziet in alles.

Voor sommige paarden is dit echter wel nodig, bijvoorbeeld vanwege hun gezondheid of gedrag.  

Stressvrije leefomgeving

Wat verder meespeelt, is dat op veel stallen veel stress aanwezig is. We weten allemaal dat niet alle paarden goed behandeld worden. En daar heeft niet alleen het paard wat het betreft last van. Alle paarden nemen dit waar met al hun zintuigen. Ze voelen exact hoe het ‘gedupeerde’ paard zich voelt. Daarnaast is de ervaring dat veel mensen stress meenemen naar hun paard, bewust danwel onbewust. En ook daar heeft niet alleen het betreffende paard last van. 

Wat ik zelf in de afgelopen 10 jaar heb ervaren, is dat er vaak wrijving is tussen stalgenoten onderling, of de staleigenaar en de pensionklanten, omdat de wederzijdse verwachtingen niet gelijk zijn. Ook dit nemen paarden waar. Sterker nog, vaak zijn klachten als jeuk en eczeem (irritatie) hier het gevolg van. 

Een dergelijke situatie is niet wenselijk, en zeker niet voor een paard met klachten. 

Frieda’s ranch is daarom kleinschalig en biedt maatwerk, zodat hier geen sprake van is. 

Wat houdt het in?

Op Frieda’s ranch geven we de paarden onverdeelde aandacht . Hier kunnen ze zich authentiek voelen en genieten van verzorging die verder gaat dan het gebruikelijke. 

Elk aspect van hun dagelijkse routine – van verzorging tot voeding en van de stalroutine tot eenvoudige interacties zoals het op- en afdoen van een halster – wordt gezien als een integraal onderdeel van hun verzorging. 

Voor paarden met (chronische) gezondheidsklachten of gedragsuitdagingen is dit van essentieel belang. 

Het is niet zo dat we alles overnemen van de eigenaar, al behoort dat natuurlijk tot de mogelijkheden. 

In principe blijft de eigenaar verantwoordelijk voor de training en de verzorging daar om heen. In een contract leggen we dit vast. 

Blij paard

Wat bieden wij?

Hier bieden we een toevluchtsoord ver weg van hun potentieel stressvolle dagelijkse omgeving. De sereniteit en balans die mijn eigen paarden uitstralen dragen bij aan de kalme en heilzame sfeer.

Het feit dat ik de paarden continu kan monitoren, waarborgt hun welzijn en progressie, of ze nou voor langere of kortere tijd hier verblijven.

Maatwerk pension

 • Geanalyseerd hooi
 • Keuze tussen weide/paddock alleen of met andere paarden
 • Keuze tussen paddock of weide of een aantal uren weide o.b.v. fructaanindex
 • Keuze tussen ‘s nachts op stal of buiten of afhankelijk van het weer
 • Op maat gemaakte kruidenmix
 • Geen paard staat hier langer dan 2 uur zonder eten
 • Buiten/binnen zetten en voeren
 • Toedienen medicijnen en andere voorgeschreven middelen
 • 2 wekelijks basis bekapping
 • Op- en afdoen vliegenmaskers, dekens, enzovoorts
 • Mesten van stal en weide/paddock

In een aantal gevallen is het zo dat de paarden hier komen, de eerste periode ook behandelingen krijgen in de vorm van een revalidatie traject Paard.
Dit heeft 2 redenen:

 • Het paard of de pony krijgt een vliegende start
 • De andere paarden ondervinden minder hinder van het nieuwe paard. De paarden hoeven geen fysieke en energetische klachten over te nemen van de nieuweling wat hun eigen gezondheid bevordert. 

Na deze intensieve periode zien we vaak dat we daarna kunnen volstaan met onderhoudsbehandelingen.
In het eerste geval wordt er een maandprijs berekend bovenop de standaard kosten, in het tweede geval wordt per losse behandeling gefactureerd.
Op deze manier kunnen we op een veilige manier monitoren of het paard al voldoende is aangesterkt. 

Revalidatie traject Paard

Op Frieda ranch zijn diverse revalidatie trajecten mogelijk.

De meeste revalidaties hebben als focuspunt; 

 • Hoefbevangenheid (acuut of chronisch)
 • CPL
 • Jeuk
 • Eczeem
 • Langdurig hoesten
 • Herstel van blessures

Wij zullen altijd de impact van de relatie mens & paard benoemen, zodat desgewenst een Paard & Mens traject gevolgd kan worden.

Wij zien in de praktijk dat het paard of de pony vele malen sneller herstelt, bijvoorbeeld van jeuk. 

Jeuk Paard

Paard & Mens traject

De kern van onze visie is de erkenning dat paarden niet alleen majestueuze wezens zijn, maar ook spiegels die ons kunnen leren over onszelf. 

We streven ernaar een brug te slaan tussen deze prachtige dieren en de menselijke ziel, zodat elke bezoeker die onze faciliteit verlaat, dat doet met hernieuwde inzichten, in volle gezondheid, kracht en een gevoel van verbondenheid.

Dit heeft geleid tot de Paard & Mens trajecten waarbij het paard tijdelijk op Frieda’s ranch verblijft.

 

Voor de eigenaren is dit een kans om een pauze te nemen en zich te verdiepen in hun eigen ontwikkeling. Ze kunnen zich volledig toeleggen op de begeleide therapie- en coachingsessies die worden aangeboden door mijn toegewijde team van specialisten.

Na deze individuele groeiperiodes brengen we het paard en de eigenaar weer samen. Voor ze huiswaarts keren brengen ze samen tijd door in Eerbeek, zodat ze hun hernieuwde band kunnen versterken en effectief leren samenwerken in een vernieuwde harmonie.

Verrassend genoeg is het vaak het paard dat de aanleiding vormt voor individuen om hulp te zoeken; zonder deze trigger zouden velen de stap niet zetten. Echter, wanneer ze beginnen aan een traject van zelfontdekking en groei, is de transformatie opmerkelijk. De gezondheid van het paard verbetert zienderogen op. De relatie met het paard verbetert als eerste, maar de voordelen reiken veel verder. De zelfliefde neemt toe, relaties met partners en kinderen bloeien op, en het algemene welzijn verbetert aanzienlijk. De positieve impact is onmiskenbaar en verandert levens.

Wat doe ik?

Frieda Klomp

Frieda’s ranch staat dus niet enkel voor paardentraining; het belichaamt een holistische benadering voor zowel paard als eigenaar.

Als oprichter en hoofdtrainer, Frieda, heb ik de unieke vaardigheid om het paard te lezen en te voelen. Dit houdt in dat ik niet alleen train, maar ook behandelingsmethoden aanbied. Daarnaast werk ik samen met deskundige bekappers, artsen en zadelpassers voor wat betreft het paard. Voor wat betreft het humane stuk werk ik intensief samen met professionals in verschillende disciplines om de eigenaar te ondersteunen bij hun fysieke en mentale uitdagingen.

Ontvang unieke inzichten

Meld je aan voor Frieda’s nieuwsbrief n ontvang unieke tips en  inzichten die jou en je paard verder brengen.