Flegmatiek, lui, sloom, eigenwijs of toch...nog iets anders?

paard_wil_niet

Een flegmatiek paard wordt ook wel een lui paard, een traag paard, of een sloom paard genoemd. Niet aan het been hoort ook in dit rijtje thuis. 

Het is een lastig probleem in mijn ogen. Want als je er net zoals ik in staat, en je dus niet wil gaan slaan of schoppen, dan wordt het een uitdaging om dit soort paarden in beweging te krijgen.

Een paard zegt 'nee' omdat....

1. De vraag niet duidelijk is, OF het is niet duidelijk wanneer hij het goed doet

Timing is enorm belangrijk als je een paard traint. Als een paard niet reageert zijn er 3 zaken van belang. 

1: Stelde je de juiste vraag, met de juiste intentie?

2. Wat is de consequentie als het paard je vraag WEL beantwoord?

3. Wat is de consequentie als het je paard je vraag NIET beantwoordt? 

 

Als je wil leren wat handige stappen zijn, dan raad ik je van harte mijn videocursus aan. 

2. Het paard heeft pijn

Pijn is een lastig fenomeen bij paarden. In het wild, laten paarden nauwelijks of geen pijn zien. Puur om te overleven. Want, als een roofdier ziet dat je verzwakt bent, dan heb je grote kans om opgegeten te worden. Ook kan je door kuddeleden achtergelaten worden. Want zwakke kuddeleden vormen een gevaar voor de rest van de kudde. 

Er zijn tegenwoordig veel paarden met pijn, zonder dat de mens het doorheeft. En dat kan de oorzaak zijn van ‘nee’ zeggen.

Alleen, hoe kan je dan uitsluiten of het paard pijn heeft? Zodat dat niet de oorzaak van het gedrag kan zijn?

Ik zeg altijd, als je het vermoeden hebt, schakel een dierenarts in en laat foto’s maken. Dat is stap 1. 

Komt daar niets uit, dan wil dat niet zeggen dat het paard geen pijn heeft. Een pijnlijke spier of pees is niet zichtbaar op foto’s. 

Ik zeg altijd; als je het niet kan zien, wil dat niet zeggen dat het er niet is. 

Dat heeft geleid tot mijn eigen pijn- en gezondheidscheck die ik uitvoer om mogelijke pijn en ongemakken in kaart te brengen. 
De pijnmeting is op afstand. De pijn- en gezondheidscheck is uitgebreider en hiervoor kom ik op locatie of je komt naar mijn praktijk in Eerbeek.

3. Het paard durft niet

Deze leg ik graag uit aan de hand van een paard voorbeelden.

Stel, het paard heeft moeite met lekker voorwaarts draven. Oftewel, het is erg traag in draf. En stel, dat het paard niet helemaal lekker in zijn vel zit, of (nog) niet vertrouwt op zijn lichaam. 

Stel, je vraagt het paard harder te draven. Op het moment dat hij harder gaat, blijf je been geven, want je bent blij met dit tempo en wil dit zo houden. 
Hier komen we eerst weer bij punt 1; als je blijft drijven, wanneer weet het paard dan dat het goed is? Immers, de druk van je been gaat niet weg, terwijl hij toch echt harder gaat. Het paard raakt in de war.

Daarnaast weet het paard op een gegeven moment; als ik 1 pas harder ga, moet ik 3 rondjes harder. En dat kan ik (nog) niet. Het paard zal er dan voor kiezen, uit zelfbescherming, om niet harder te gaan. 

Een ander voorbeeld, van een paard dat niet van huis wil. Natuurlijk, dat is spannend. Weg van de kudde, op weg naar allemaal vreemde situaties. Echter, als jij een goede Alpha bent, dan hoeft dit geen probleem te zijn. 
Een goede Alpha is stabiel en reageert niet uit emotie. Een goede Alpha handelt altijd hetzelfde, of hij nou moe is, verdrietig of gestressed door werk. 

Wil jij een stabiele leider worden, en de paard die steun geven die hij nodig heeft?
Wil jij al je andere relaties (met je man, kinderen, werknemers, hond) verbeteren? Dan nodig ik je uit om een VIP traject te volgen. 

4. Het paard reageert op de energie van de eigenaar

Paarden zijn erg gevoelige wezens. Ze nemen op verschillende manier waar hoe wij ons voelen. 

– Ze nemen onze lichaamshouding waar
– Ze nemen onze geur waar (als je angstig, boos of gestressed bent ruiken wij mensen anders)
– Ze horen een verschil in onze stem
– Ze merken verandering op in ons gedrag 
– Ze nemen onze spierspanning waar, die vanzelfsprekend hoger is als er iets met ons aan de hand is
– Ze nemen waar dat we energie van anderen bij ons hebben (omdat er iemand boos op je is geweest of omdat je allerlei energie mee naar huis hebt genomen na een feestje)

In de afgelopen 10 jaar heb ik gemerkt, dat vele mensen in hun hoofd zitten. Veel nadenken, piekeren, zaken proberen te verklaren, enzovoorts. 
Hierdoor is 95% van de mensen zich niet bewust van diens eigen gevoelens en emoties. 
Alleen……onze paarden zijn dat wel. 

Wat veel voorkomt bij met name vrouwen, is boosheid. Veel vrouwen wijzen zichzelf af, zijn boos op zichzelf en stellen zichzelf continue teleur. Oftewel, in feite is er heel veel verdriet aanwezig wat wordt gemaskeerd door boosheid, uit zelfbescherming. 
Nooit echt gelukkig zijn, je nooit helemaal lekker voelen. Of juist hoge pieken en diepe dalen. 

Onze paarden ondervinden hier hinder van. Want op deze manier kunnen we nooit een stabiele leider zijn.
Hoe kan het paard op ons vertrouwen, als we onszelf niet vertrouwen? Hoe kunnen we verlangen van onze paarden graag bij ons te zijn, het allerliefste met ons mee te gaan in plaats van bij de kudde te blijven, als we onszelf niet het beste gezelschap vinden?

Herken je jezelf hierin? Dan ben je van harte welkom om een VIP traject te volgen. Dit is een paard & mens traject, speciaal bedoeld om dit soort problemen uit de weg te helpen.

Ontvang unieke inzichten

Meld je aan voor Frieda’s nieuwsbrief n ontvang unieke tips en  inzichten die jou en je paard verder brengen.