Waarom desensibiliseren niet werkt bij angstige paarden

In het begin van mijn werk met paarden, zo’n 10 jaar geleden, leerde ik dat je paarden kunt leren met ‘enge’ dingen en situaties om te gaan, door ze te desensibiliseren. Oftewel; je loopt met het enge voorwerp op het paard af, en je stopt hier pas mee als het paard stilstaat en niet meer reageert. Het paard leert dan, dat als het rustig blijft, het gevaar weggaat.

Dit voelde op een gegeven moment niet meer goed voor mij. En het werkte ook niet meer bij de paarden die ik tegenkwam.

Dien ik erbij te vertellen, dat ik echt zeer sensibele paarden op mijn pad kreeg en krijg (en nee, dat is dat geen toeval). Dit soort paarden schiet bij desensibiliseren nog meer in de paniek, of ze sluiten zich af. Want; ze worden toch niet gehoord en gezien. Dit soort paarden krijgen letterlijk een burn-out; ze doen het op een gegeven moment niet meer. Dit zijn de paarden die een trieste blik hebben, hun hoofd laten hangen, niet voorwaarts zijn en depressief tonen.

En ik bedacht me….hoezo desensibiliseren? Waarom? Waarom zullen we het prachtige sensibele wezen paard, ontdoen van deze geweldige gevoeligheid?

In mijn werk heb ik ontdekt, dat je, vooral met hoog-sensitieve paarden, veel verder komt, met het opbouwen van vertrouwen. Hoe fijn is het, als je paard ‘erbij’ blijft als je oefent, in plaats van zich afsluit? Hoe fijn is het, als je paard, een stapje in jouw richtig doet, uit zichzelf, in plaats van alleen maar weg te rennen? Hoe fijn is het, als je communicatie hebt samen?

Alles start met het accepteren van de ‘nee’ van het paard. Ik weet dat dat eng is. Ik weet dat dat dwars indruist tegen alles wat je ooit hebt geleerd. En toch werkt het (en het is zoveel leuker!!). Ja, je kunt op een gegeven moment al op afstand voelen dat het een ‘nee’ is. En als er iets vertrouwen geeft…..is het dat!

Frieda Klomp

Frieda Klomp

Trauma therapeut voor paarden