trauma paard

Hoeveel opgeslagen trauma heeft jouw paard?

Als je paard iets onprettigs meemaakt, dan wordt dat in de spieren opgeslagen als trauma. Voelbaar als verdriet, angst of boosheid.
En combinaties daarvan.

Hoe voelt trauma bij een paard?
Je kunt dat bij jezelf testen. Denk maar eens aan een vervelende gebeurtenis uit je jeugd en focus op je lijf. Waar voel je reactie? Is dat op 1 plek? Of meerdere?

Juist, dat is een trauma; een combinatie van gevoelens (pijn, steek, spanning, warmte) en emoties. Bij trauma denken we vaak aan grootste, heftige dingen zoals een ongeluk. Dat is niet waar. Een negatieve opmerking die gemaakt is, kan ook een trauma worden. Ja, ook bij paarden.

Trauma in spieren en ander weefsel
Op de foto zie je weergegeven hoe 1 trauma zich kan vastzetten in het lijf. Dat heb ik weergegeven als een bolletje.
Het trauma zit vaak niet op 1 plek, maar is via de spieren en ander weefsel verspreid over het lichaam van het paard. Het is een ‘kluwen’ van gevoelens en emoties.

Hoe meer ‘bolletjes’ een paard heeft, hoe minder vitaal hij is. Want, de bolletjes zorgen verkrampingen. En als die verkramping op een orgaan zit, bijvoorbeeld het hart, dan kan het hart minder goed functioneren. Bloed wordt minder goed rondgepompt, waardoor er problemen ontstaan in de aanvoer van voedingsstoffen. Bijvoorbeeld naar de pezen en gewrichten. Niet voor niets heeft artrose vaak zijn oorzaak in het hart. Evenals andere aandoeningen aan de benen; denk aan hoefbevangenheid en CPL bij paarden.

Energie van anderen aantrekken en overnemen

Tevens trekken bolletjes, andere bolletjes aan. Lees; energie die niet van het paard zelf is. Bijvoorbeeld van de mens, een ander paard of entiteiten. Denk aan boosheid. Boosheid is een zeer negatieve emotie. Als dat aanwezig is, zal het paard veel negativiteit aantrekken.

Het is dus zaak om te zorgen dat er zo min mogelijk bolletjes zijn.

De oorzaak van pijn zit niet altijd op dezelfde plek

De bolletjes verklaren ook nog iets anders; De plek waar het paard pijn of ongemak heeft, is niet altijd de aangewezen plek voor mij om het op te lossen. En nu zie je waarom; de oorzaak van de pijn kan heel ergens anders liggen.
Mijn lichaam vertelt me waar dat is; lang leve mijn heldervoelendheid, intuïtie, en hulp van Gidsen. ik heb er al vele paarden mee geholpen.
Alleen in volledige ontspanning kan het paard dit loslaten. Dus dat is altijd het eerste waar ik mee aan de slag ga; ontspanning en aarden.

Vragen?

Benieuwd hoeveel bolletjes jouw paard heeft? En of ik iets voor je kan beteken om het op te lossen? App of bel 06-422 32 538.
Frieda Klomp

Frieda Klomp

Trauma therapeut voor paarden