Paard_gevoel
Je paard weet precies hoe jij je voelt

Je paard voelt hoe jij je voelt

Wanneer we met een angstig paard te maken hebben, is het van belang om met twee zaken aan de slag te gaan; de angsten van het paard zelf, en het bewustzijn van de eigenaar.

Hoewel paarden zeker angsten van ‘zichzelf’ kunnen hebben, is 95% van hun gedrag een reactie op ons, als eigenaar of verzorger. Als eigenaar dienen we ons daarom bewust te zijn van onze emoties, gedachtes en gevoelens, zeker als we tegen problemen aanlopen.

Als je namelijk niet congruent bent, oftewel, je acteert niet zoals je je voelt, ben je in de ogen van je paard onbetrouwbaar. Daarbij komt ook nog eens, dat paarden ons dichter naar ons gevoel brengen. Lees hieronder welke uitdaging dat kan opleveren.

Waarom zijn we ons niet bewust van onze emoties?

Bewust of onbewust, draagt ieder van ons emoties bij zich. De basis emoties zijn angst, verdriet en boosheid. En daarin zijn diverse nuances mogelijk. Zo is jaloezie een vorm van boosheid, stress een vorm van angst, iemand missen een vorm van verdriet.

Als mens vinden we het niet prettig om deze emoties te voelen. We voelen liever blijdschap, geluk, of….helemaal niets. Want dat is makkelijker dan negatieve emoties voelen.

Daarnaast is het zo dat we niet hebben geleerd om onze emoties te voelen, ons lijf te voelen. Alles wat we in ons leven leren en alles wat van ons verwacht wordt, dient vanuit het hoofd te gebeuren. Dit gebeurt al op school; tafels uit je hoofd leren. Hoe beter, hoe hoger je cijfer. Theorie uit je hoofd leren. Hoe beter, hoe hoger je cijfer.

Wist je dat de stropdas voor mensen in het zakenleven is uitgevonden, om ze in het hoofd, in de ratio te houden? Stel je voor, dat je met je bewustzijn naar beneden zakt, naar je gevoel. Dat is uit den boze! Stel je voor dat je empathisch wordt, en gevoel gaat tonen voor de medemens! Met een strop op de hals, voorkomen we dat dat gebeurt.

Congruent zijn

Terug naar het paard. Velen van ons dragen (oude) emoties bij zich. Vaak uit de kindertijd of vroege jeugd. Wat heel normaal is. De een loopt hier tegenaan bij een burn-out, de ander bij een depressie, weer een ander bij het krijgen van kinderen, weer een ander bij….het hebben van een paard wat niet ‘normaal’ functioneert.

Wanneer ik naar een paard toe ga, voor een behandeling, krijg ik zo’n 10 minuten voordat ik arriveer, allerlei informatie. Soms kan het gebeuren dat ik heel zenuwachtig wordt, of dat ik ineens een golf van verdriet voel. Ik check altijd of dat gevoel van mij is, van het paard, of de eigenaar.
Is het van het paard, behandel ik uiteraard het paard. Maar 9 van de 10 keer is het van de eigenaar.

Als ik dan kom, stel ik me voor en vraag ik; hoe gaat het? ‘Ja goed’ is dan het antwoord. Terwijl mijn gevoel iets heel anders zegt.
Bedenk, dat ik een mens ben. Een gevoelige, dat wel. Maar bedenk, dat het paard dit verdriet nog 10x intenser voelt, als het al niet meer is.

Ontwel, als de eigenaar in alle vrolijkheid op het paard gaat zitten, klopt er iets niet in het plaatje. De eigenaar is niet congruent. Gedraagt zich niet zoals deze zich voelt. Houdt zichzelf voor de gek. En dat is iets wat paarden onprettig en onveilig vinden.

Paarden brengen ons naar ons gevoel

De ‘ellende’ met paarden is, dat ze ons dichter naar ons gevoel brengen. Doorgaans is dat heel fijn. We voelen ons ontspannen op het paard, het brengt ons plezier.

Echter is dat niet altijd het geval. Zeker bij hyper-sensitieve paarden, en dito eigenaren, kan volledig ontspannen een uitdaging zijn. Want; dan komen die heftige gevoelens weer.

En daarin ligt de crux; zodra we bij onze paarden zijn, komen we in principe bij ons gevoel. Willen en/of durven we dat niet, omdat het te heftig is, dan vluchten we. Vluchten kan op vele manieren; bezig blijven, in de ‘doe’ modus gaan, boos worden op onszelf of ons paard, apathisch worden (tot niets in staat zijn), of vluchten uit ons lijf (dissociëren), en onszelf manipuleren (overdreven vrolijk blijven terwijl je dat niet bent).
Je kunt je voorstellen, dat ook dat je paard merkt.

Wanneer ikzelf te maken heb met iemand die zichzelf manipuleert, word ik angstig, krijg ik het warm, en gaat mijn hart sneller kloppen. Oftewel, deze persoon doet zich anders voor dan dat hij of zij is. Deze persoon vlucht. Er klopt iets niet.
Nogmaals, een paard voelt dit 10x sterker, en zal dus ook willen vluchten.

Word bewust

Oftewel, wordt bewust. Wat gebeurt er nou werkelijk met jou als je met je paard bezig bent. Welke boodschap geef je onbewust. In een sessie help ik je daar graag mee.

Graag wil ik nog aangeven dat dit verhaal niet vingerwijzend bedoeld is naar jou, als lezer. Ook ik ben gevlucht uit mijn lijf, en dit gebeurt mij nog steeds wel eens. Ook ik manipuleer mijzelf wel eens. Ook ik heb mijn verdriet verborgen. Ook ik lieg wel eens tegen mijzelf.
Het gaat er bij de paarden om, dat je bewust wordt, bent en blijft. That’s all they ask from you.

Frieda Klomp

Frieda Klomp

Trauma therapeut voor paarden