Ontspannen paard
Een ontspannen paard is goed geaard

Is jouw paard geaard?

Aarden…wat is dat nou precies?

Aarden of gronden gaat over verbinding; verbinding met de aarde, verbinding met jezelf, verbinding met alles om je heen, en ondertussen bij jezelf blijven. Wanneer je verbonden bent met de aarde, sta je met beide voeten op de grond, en laat je je niet beïnvloeden door anderen. Oftewel; je bent jezelf.

Hoe meer je jezelf bent, hoe beter je kunt verbinden met anderen. Immers; er staat niets in de weg, geen maskers, geen angsten, geen ego.
Voor paarden werkt dit precies hetzelfde.

Het is voor ieder levend wezen belangrijk om geaard te zijn. Het dan vaak ook het eerste waar ik aan werk in een sessie.

Wat zijn de gevolgen van niet geaard zijn?

Als een paard niet geaard is, neemt het veel spanningen, stress en emoties over van andere paarden, mensen en de omgeving. Op zich is dit niet erg, echter dienen deze spanningen ook weer af te kunnen vloeien. Je kunt het vergelijken met een aardlekschakelaar; als de bliksem inslaat, dient de spanning afgevoerd te worden naar de aarde, anders krijg je oververhitting of zelfs brand.

In het geval van het paard loop het emmertje over en kan er van het een op het andere moment paniek ontstaan; kortsluiting.
Het kan ook zijn dat het paard juist heel kalm is, en heel erg in zichzelf gekeerd, en afwezig is. Dit is ook een vorm van vluchten, en dus ook een vorm van paniek.

Op den duur stapelen spanningen zich op, en ontstaan er fysieke klachten. Emoties als angst zetten zich namelijk vast in weefsels en organen.

Wat zijn mogelijke kenmerken?

Een niet geaard paard vertoont een aantal kenmerken, waarvan dit de opvallendste zijn.
– het paard raakt snel (uit het niets) in paniek
– het paard is ‘afwezig’ en onbereikbaar
– het paard heeft moeite met ontspannen
– het paard heeft fysieke klachten
– het lijf van het paard voelt hard en gespannen aan
– het paard struikelt veel, is ‘onhandig’

Note: Wel of niet geaard zijn is een lijn waarop het paard beweegt, afhankelijk van de situatie en zijn emotionele gesteldheid.

Hoe komt het dat een paard niet geaard is?

Een paard is niet geaard, als het zich niet veilig voelt. En dat gebeurt natuurlijk nogal snel, bij gedomesticeerde paarden. Paarden zijn vluchtdieren, en hoe we ook ons best doen, het zal nooit hetzelfde zijn als in de natuur. Het paard staat misschien op stal, heeft kuddeleden die hem wegjagen bij het voer, er is een ruiter met hoge verwachtingen die bepaalde signalen niet ziet of niet wil zien.

Denk ook aan voeding; als een paard niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, voelt het paard zich niet goed, voelt het zich minder fit, oftewel, het is minder goed in staat om te vluchten, en voelt het zich minder veilig. Met name vetten spelen hierin een rol, omdat deze een belangrijke rol spelen in de hersenfunctie en dus invloed hebben op het ontstaan van paniek.

Met name de sensibele paarden ‘zien’ ook veel van wat er om hen heen gebeurt. Ze zien wat er met andere paarden gebeurt, dit raakt ze enorm, en het laat ze niet meer los. Het kan er voor zorgen dat ze het gevoel hebben, dat het überhaupt niet veilig is om paard te zijn, of om op aarde te zijn.

Paarden die chronische pijn hebben, zijn vaak ook niet geaard. Zij willen hun lijf namelijk niet voelen, ze willen er geen verbinding mee. En pijn zorgt voor een gevoel van onveiligheid. Want, als je pijn hebt, ben je niet goed in staat om als paard te vluchten.

Tot slot; ben jij als eigenaar niet geaard, dan is jouw paard ook niet geaard. Uiteraard geldt dit niet voor ieder paard waar je mee werkt. Ieder paard heeft zijn of haar rol in jouw leven, ieder paard legt een aandachtspunt van jouzelf bloot. En dat maakt ieder paard uniek.

Frieda Klomp

Frieda Klomp

Trauma therapeut voor paarden