Dat ene uurtje werk per dag…..dat is toch niet teveel gevraagd?

Regelmatig word ik gevraagd voor paarden die moeilijk te motiveren zijn. Alles gaat op een slakkengangetje, ze zeggen op alles ‘nee’, of ze willen niet eens mee de wei uit.

Heel vaak zegt dan de eigenaar; ‘Hoe kan dat toch? Hij heeft het hier zo goed. Hij kan kiezen of hij naar binnen of naar buiten wil, er is altijd voldoende eten. Er zitten 24 uur in een dag, dat ene uurtje is toch niet zoveel gevraagd?’

Ik leg dat altijd als volgt uit.

Stel, je zit als vrouw in een relatie met een partner. Je ervaart veel stress op gebied van werk en je worstelt met je gevoelens en emoties.
Bij je partner kan je je gevoelens en emoties niet zo goed kwijt. Hij begrijpt het niet en wuift het weg. Hij vind dat je niet zo moeilijk moet doen. Wel wil hij graag 1 keer per week met je naar bed. Dat is toch niet teveel gevraagd?

Je geeft er waarschijnlijk wel eens aan toe, en daarna voel je je rot en gebruikt. Weer over je grenzen laten gaan. De volgende keer bedenk je je dus nog wel een keer.

of;

Stel, je hebt een relatie gehad met een partner die je fysiek en emotioneel mishandelde. Je hebt je dus heel lang onprettig en onveilig gevoeld. Je bent geslagen en voelt je verslagen en vernederd.
Je hebt sinds kort een nieuwe partner. Hij is erg lief en betrouwbaar. Toch ben je daar niet zeker van. Je eerste partner leek namelijk in het begin ook zo te zijn. En je doet alles om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Ga je direct met die persoon ‘

Je hebt 100, wellicht wel 1000 keer bevestiging nodig dat hij anders is.

Men zegt wel eens; het voorspel voor de vrouw begint na de laatste keer sex. En dat is ook zo. Een vrouw heeft aandacht nodig, wil gezien en gehoord worden. Wil zich veilig voelen zodat ze 100% zichzelf kan zijn en zich kan geven, op allerlei gebieden.

En zo is het ook met een paard. Het gaat niet om dat ene uurtje werk. Het gaat om alle 24 uren in een dag. Voelt een paard zich in die uren niet lekker, waarom zou hij dan aan het werk gaan? What’s in for him?

Een paard gaat alleen maar met jou aan het werk, als hij zich daarna beter voelt. Dat is het enige wat telt. Het gaat er niet om of hij ‘gehoorzaam’ is geweest of dat jij tevreden bent (voor sommige paarden trouwens wel, dat zijn de pleasers, welke je ook onder paarden hebt).

En wanneer voelt een paard zich beter? Als hij het gevoel heeft dat hij veilig is, in goede handen. Bij een betrouwbare, eerlijke, congruente leider. Als er gewerkt wordt in verbinding, als er naar elkaar geluisterd wordt.

Wil je hier mee over leren? Over hoe je je paard WEL een goed gevoel kunt geven?

Meld je dan aan voor het  Verbindingstraject. 

Een eerst stap om jouw paard echt te gaan zien en lezen. Je kunt op meerdere data in het jaar starten. 

Liefs, Frieda Klomp

Frieda Klomp

Frieda Klomp

Trauma therapeut voor paarden