Blogs & Vlogs

Je paard voelt hoe jij je voelt

Wanneer we met een angstig paard te maken hebben, is het van belang om met twee zaken aan de slag te gaan; de angsten van het paard zelf, en het bewustzijn van de eigenaar.

Hoewel paarden zeker angsten van ‘zichzelf’ kunnen hebben, is 95% van hun gedrag een reactie op ons, als eigenaar of verzorger. Als eigenaar dienen we ons daarom bewust te zijn van onze emoties, gedachtes en gevoelens, zeker als we tegen problemen aanlopen.

Als je namelijk niet congruent bent, oftewel, je acteert niet zoals je je voelt, ben je in de ogen van je paard onbetrouwbaar. Daarbij komt ook nog eens, dat paarden ons dichter naar ons gevoel brengen. Lees hieronder welke uitdaging dat kan opleveren.

Waarom zijn we ons niet bewust van onze emoties?

Bewust of onbewust, draagt ieder van ons emoties bij zich. De basis emoties zijn angst, verdriet en boosheid. En daarin zijn diverse nuances mogelijk. Zo is jaloezie een vorm van boosheid, stress een vorm van angst, iemand missen een vorm van verdriet.

Als mens vinden we het niet prettig om deze emoties te voelen. We voelen liever blijdschap, geluk, of….helemaal niets. Want dat is makkelijker dan negatieve emoties voelen.

Daarnaast is het zo dat we niet hebben geleerd om onze emoties te voelen, ons lijf te voelen. Alles wat we in ons leven leren en alles wat van ons verwacht wordt, dient vanuit het hoofd te gebeuren. Dit gebeurt al op school; tafels uit je hoofd leren. Hoe beter, hoe hoger je cijfer. Theorie uit je hoofd leren. Hoe beter, hoe hoger je cijfer.

Wist je dat de stropdas voor mensen in het zakenleven is uitgevonden, om ze in het hoofd, in de ratio te houden? Stel je voor, dat je met je bewustzijn naar beneden zakt, naar je gevoel. Dat is uit den boze! Stel je voor dat je empathisch wordt, en gevoel gaat tonen voor de medemens! Met een strop op de hals, voorkomen we dat dat gebeurt.

Congruent zijn

Terug naar het paard. Velen van ons dragen (oude) emoties bij zich. Vaak uit de kindertijd of vroege jeugd. Wat heel normaal is. De een loopt hier tegenaan bij een burn-out, de ander bij een depressie, weer een ander bij het krijgen van kinderen, weer een ander bij….het hebben van een paard wat niet ‘normaal’ functioneert.

Wanneer ik naar een paard toe ga, voor een behandeling, krijg ik zo’n 10 minuten voordat ik arriveer, allerlei informatie. Soms kan het gebeuren dat ik heel zenuwachtig wordt, of dat ik ineens een golf van verdriet voel. Ik check altijd of dat gevoel van mij is, van het paard, of de eigenaar.
Is het van het paard, behandel ik uiteraard het paard. Maar 9 van de 10 keer is het van de eigenaar.

Als ik dan kom, stel ik me voor en vraag ik; hoe gaat het? ‘Ja goed’ is dan het antwoord. Terwijl mijn gevoel iets heel anders zegt.
Bedenk, dat ik een mens ben. Een gevoelige, dat wel. Maar bedenk, dat het paard dit verdriet nog 10x intenser voelt, als het al niet meer is.

Ontwel, als de eigenaar in alle vrolijkheid op het paard gaat zitten, klopt er iets niet in het plaatje. De eigenaar is niet congruent. Gedraagt zich niet zoals deze zich voelt. Houdt zichzelf voor de gek. En dat is iets wat paarden onprettig en onveilig vinden.

Paarden brengen ons naar ons gevoel

De ‘ellende’ met paarden is, dat ze ons dichter naar ons gevoel brengen. Doorgaans is dat heel fijn. We voelen ons ontspannen op het paard, het brengt ons plezier.

Echter is dat niet altijd het geval. Zeker bij hyper-sensitieve paarden, en dito eigenaren, kan volledig ontspannen een uitdaging zijn. Want; dan komen die heftige gevoelens weer.

En daarin ligt de crux; zodra we bij onze paarden zijn, komen we in principe bij ons gevoel. Willen en/of durven we dat niet, omdat het te heftig is, dan vluchten we. Vluchten kan op vele manieren; bezig blijven, in de ‘doe’ modus gaan, boos worden op onszelf of ons paard, apathisch worden (tot niets in staat zijn), of vluchten uit ons lijf (dissociëren), en onszelf manipuleren (overdreven vrolijk blijven terwijl je dat niet bent).
Je kunt je voorstellen, dat ook dat je paard merkt.

Wanneer ikzelf te maken heb met iemand die zichzelf manipuleert, word ik angstig, krijg ik het warm, en gaat mijn hart sneller kloppen. Oftewel, deze persoon doet zich anders voor dan dat hij of zij is. Deze persoon vlucht. Er klopt iets niet.
Nogmaals, een paard voelt dit 10x sterker, en zal dus ook willen vluchten.

Word bewust

Oftewel, wordt bewust. Wat gebeurt er nou werkelijk met jou als je met je paard bezig bent. Welke boodschap geef je onbewust. In een sessie help ik je daar graag mee.

Graag wil ik nog aangeven dat dit verhaal niet vingerwijzend bedoeld is naar jou, als lezer. Ook ik ben gevlucht uit mijn lijf, en dit gebeurt mij nog steeds wel eens. Ook ik manipuleer mijzelf wel eens. Ook ik heb mijn verdriet verborgen. Ook ik lieg wel eens tegen mijzelf.
Het gaat er bij de paarden om, dat je bewust wordt, bent en blijft. That’s all they ask from you.

Is jouw paard geaard?

Aarden…wat is dat nou precies?

Aarden of gronden gaat over verbinding; verbinding met de aarde, verbinding met jezelf, verbinding met alles om je heen, en ondertussen bij jezelf blijven. Wanneer je verbonden bent met de aarde, sta je met beide voeten op de grond, en laat je je niet beïnvloeden door anderen. Oftewel; je bent jezelf.

Hoe meer je jezelf bent, hoe beter je kunt verbinden met anderen. Immers; er staat niets in de weg, geen maskers, geen angsten, geen ego.
Voor paarden werkt dit precies hetzelfde.

Het is voor ieder levend wezen belangrijk om geaard te zijn. Het dan vaak ook het eerste waar ik aan werk in een sessie.

Wat zijn de gevolgen van niet geaard zijn?

Als een paard niet geaard is, neemt het veel spanningen, stress en emoties over van andere paarden, mensen en de omgeving. Op zich is dit niet erg, echter dienen deze spanningen ook weer af te kunnen vloeien. Je kunt het vergelijken met een aardlekschakelaar; als de bliksem inslaat, dient de spanning afgevoerd te worden naar de aarde, anders krijg je oververhitting of zelfs brand.

In het geval van het paard loop het emmertje over en kan er van het een op het andere moment paniek ontstaan; kortsluiting.
Het kan ook zijn dat het paard juist heel kalm is, en heel erg in zichzelf gekeerd, en afwezig is. Dit is ook een vorm van vluchten, en dus ook een vorm van paniek.

Op den duur stapelen spanningen zich op, en ontstaan er fysieke klachten. Emoties als angst zetten zich namelijk vast in weefsels en organen.

Wat zijn mogelijke kenmerken?

Een niet geaard paard vertoont een aantal kenmerken, waarvan dit de opvallendste zijn.
– het paard raakt snel (uit het niets) in paniek
– het paard is ‘afwezig’ en onbereikbaar
– het paard heeft moeite met ontspannen
– het paard heeft fysieke klachten
– het lijf van het paard voelt hard en gespannen aan
– het paard struikelt veel, is ‘onhandig’

Note: Wel of niet geaard zijn is een lijn waarop het paard beweegt, afhankelijk van de situatie en zijn emotionele gesteldheid.

Hoe komt het dat een paard niet geaard is?

Een paard is niet geaard, als het zich niet veilig voelt. En dat gebeurt natuurlijk nogal snel, bij gedomesticeerde paarden. Paarden zijn vluchtdieren, en hoe we ook ons best doen, het zal nooit hetzelfde zijn als in de natuur. Het paard staat misschien op stal, heeft kuddeleden die hem wegjagen bij het voer, er is een ruiter met hoge verwachtingen die bepaalde signalen niet ziet of niet wil zien.

Denk ook aan voeding; als een paard niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, voelt het paard zich niet goed, voelt het zich minder fit, oftewel, het is minder goed in staat om te vluchten, en voelt het zich minder veilig. Met name vetten spelen hierin een rol, omdat deze een belangrijke rol spelen in de hersenfunctie en dus invloed hebben op het ontstaan van paniek.

Met name de sensibele paarden ‘zien’ ook veel van wat er om hen heen gebeurt. Ze zien wat er met andere paarden gebeurt, dit raakt ze enorm, en het laat ze niet meer los. Het kan er voor zorgen dat ze het gevoel hebben, dat het überhaupt niet veilig is om paard te zijn, of om op aarde te zijn.

Paarden die chronische pijn hebben, zijn vaak ook niet geaard. Zij willen hun lijf namelijk niet voelen, ze willen er geen verbinding mee. En pijn zorgt voor een gevoel van onveiligheid. Want, als je pijn hebt, ben je niet goed in staat om als paard te vluchten.

Tot slot; ben jij als eigenaar niet geaard, dan is jouw paard ook niet geaard. Uiteraard geldt dit niet voor ieder paard waar je mee werkt. Ieder paard heeft zijn of haar rol in jouw leven, ieder paard legt een aandachtspunt van jouzelf bloot. En dat maakt ieder paard uniek.

Waarom desensibiliseren niet werkt bij angstige paarden

In het begin van mijn werk met paarden, zo’n 10 jaar geleden, leerde ik dat je paarden kunt leren met ‘enge’ dingen en situaties om te gaan, door ze te desensibiliseren. Oftewel; je loopt met het enge voorwerp op het paard af, en je stopt hier pas mee als het paard stilstaat en niet meer reageert. Het paard leert dan, dat als het rustig blijft, het gevaar weggaat.

Dit voelde op een gegeven moment niet meer goed voor mij. En het werkte ook niet meer bij de paarden die ik tegenkwam.

Dien ik erbij te vertellen, dat ik echt zeer sensibele paarden op mijn pad kreeg en krijg (en nee, dat is dat geen toeval). Dit soort paarden schiet bij desensibiliseren nog meer in de paniek, of ze sluiten zich af. Want; ze worden toch niet gehoord en gezien. Dit soort paarden krijgen letterlijk een burn-out; ze doen het op een gegeven moment niet meer. Dit zijn de paarden die een trieste blik hebben, hun hoofd laten hangen, niet voorwaarts zijn en depressief tonen.

En ik bedacht me….hoezo desensibiliseren? Waarom? Waarom zullen we het prachtige sensibele wezen paard, ontdoen van deze geweldige gevoeligheid?

In mijn werk heb ik ontdekt, dat je, vooral met hoog-sensitieve paarden, veel verder komt, met het opbouwen van vertrouwen. Hoe fijn is het, als je paard ‘erbij’ blijft als je oefent, in plaats van zich afsluit? Hoe fijn is het, als je paard, een stapje in jouw richtig doet, uit zichzelf, in plaats van alleen maar weg te rennen? Hoe fijn is het, als je communicatie hebt samen?

Alles start met het accepteren van de ‘nee’ van het paard. Ik weet dat dat eng is. Ik weet dat dat dwars indruist tegen alles wat je ooit hebt geleerd. En toch werkt het (en het is zoveel leuker!!). Ja, je kunt op een gegeven moment al op afstand voelen dat het een ‘nee’ is. En als er iets vertrouwen geeft…..is het dat!

Fysieke problemen

Hoewel ik mij vooral richt op het gedrag van het paard, is het ook belangrijk om iets over het fysieke lijf te noemen. Lichaam en geest staan namelijk niet los van elkaar. 

Een van de redenen dat ons paard ongemak vertoont, is dat het  zich niet in een natuurlijk omgeving bevindt. Wij hebben het paard duizenden jaren geleden gedomesticeerd, terwijl het paard zelf niet is veranderd.  Het paard is nog steeds het paard; lichaam, spijsvertering en vlucht- en kuddegedrag zijn niet veranderd. Aan ons de taak ons te verdiepen in de natuurlijke leefomgeving en voeding van het paard. 

Daarnaast berijden wij het paard, althans de meesten van ons. Een paard is net als wij, ‘links’ of ‘rechts’. Daar is niets mis mee. Echter, als wij op ons paard gaan rijden, vergroten we deze ‘disbalans’ uit. Het paard gaat compenseren en krijgt klachten door overbelasting. Je kunt dit nog verder doorvoeren; wil het paard wel bereden worden? Sommige kiezen er duidelijk voor, anderen hebben een voorkeur voor vrijheidsdressuur, bomen slepen, of wandelen. 

Pijn en ongemak bij het paard

Andere oorzaken voor fysieke klachten kunnen zijn;
– stress
– verkeerde voeding
– trauma
– emotionele blokkades
– verkeerde huisvesting
– fysieke overbelasting 
– niet gehoord of gezien worden
– niet mogen uiten
– disbalans in het lichaam
– klachten overgenomen van de eigenaar
– emoties overgenomen van de eigenaar 
– medicatie 

paard heeft pijn
Fysieke en emotionele pijn herkennen bij het paard

Emoties zijn voor 95% de oorzaak van fysieke klachten

Emoties zijn een energievorm, zoals alles om ons heen in feite energie is. Emoties zou je kunnen zien als kleine bolletjes in het lichaam. 

Je zou je kunnen voorstellen dat het lichaam een computer is. Gedachtes vormen zich in onze hersenen (het werkgeheugen). Voor een mens kan de gedachte zijn; ‘ik ben bang dat ik het nooit op tijd af krijg’. Deze gedachte vormt de emotie angst. Als de emotie angst geen ruimte krijg (als in: word niet gezien en geaccepteerd) wordt deze vastgezet in het lijf. Het wordt opgeslagen op de harde schijf. Denk maar eens aan een onprettig moment uit je jeugd. Voel maar waar je dat voelt in je lijf. Juist, dat is een opgeslagen emotie, oftewel een trauma. 

Trauma en fysieke klachten van het paard

Houding_paard

Wanneer emoties worden opgeslagen, zetten deze zich vast in de spieren. Je hebt vast wel eens een zere rug gehad in een stressvolle periode. 
Je kunt je voorstellen, dat als meerdere emoties zich stapelen in je lijf, je spieren niet meer goed functioneren. En laat je spieren nou in verbinding staan met je organen. Deze gaan als vanzelf ook minder goed functioneren. Van hieruit ontstaan diverse (vage) klachten. 

Paarden hebben uiteraard andere gedachten dan wij, maar ze hebben ze wel. En dus hebben ze ook emoties als angst, verdriet en boosheid. Deze emoties zetten zich vast in hun lijf en veroorzaken klachten en gedragsproblemen. 

Emoties en fysieke klachten bij paarden

In de afgelopen jaren heb ik met heel veel paarden gewerkt. Wat het probleem ook is, ik kom altijd weer uit bij emoties. Veel emoties bevinden zich op het hart. Dit uit zich vaak in doorbloedingsproblemen; stalbenen, CPL, hoefbevangenheid. Andere emoties bevinden zich in de rug. Depressie en learned helplesness (hulpeloosheid) vinden daar hun oorsprong. Boosheid nestelt zich in de organen die verwant zijn met de blaas (‘pisnijdig’). Het plaatje hiernaast geeft je een idee, maar geldt niet altijd. Verdriet kan ook zeker op het hart zitten, boosheid ook zeker in de keel. 

Emoties bij paarden

Het lichaam dient in balans te zijn

Uiteraard zijn emoties niet de enige oorzaak van klachten. Problemen in het fysieke lichamen hangen ook samen met bijvoorbeeld voeding. Krijg je als mens of dier bijvoorbeeld niet de juiste vetten binnen, dan functioneren je hersenen minder goed, en zou je sneller angsten kunnen ontwikkelen. Krijg je onvoldoende magnesium binnen, dan is je zenuwgeleiding niet goed, wat kan zorgen voor over- of onderprikkeling. Krijg je als paard onvoldoende ruwvoer binnen, dan ga je je vervelen, zorgen maken en bestaat de kans op een maagzweer. 
Wordt je niet op de juiste manier getraind, dan stagneert je lijf, in plaats van dat het gaat stromen.

Hulp nodig?

Heeft jouw paard problemen? Chronische klachten? Vastzittende spieren? Pijn? Kom je er maar niet achter wat er is? Neem gerust contact met me op. Binnen eens sessie merk je al resultaat.