Behandelingen, trainingen en ondersteuning

Meest gestelde vragen

Dat vind ik altijd een leuke vraag. Wat ik ga doen, kan ik namelijk nooit van tevoren zeggen. Ik doe namelijk wat nodig is. In de loop der jaren heb ik tientallen technieken geleerd en zelf ontwikkeld. Bij de ene techniek is het nodig het paard aan te raken, bij de andere weer niet. Ideaal bijvoorbeeld voor paarden die erg gespannen zijn. Van een afstand kan ik het paard bijvoorbeeld helpen te ontspannen en te aarden. Daar begin ik dan ook altijd mee. Immers, pas als het paard geaard is kan het ook alles wat loskomt afvoeren.
Vervolgens ga ik aan de slag met het oplossen van fysieke klachten, pijn, emoties en trauma. 

Ik ben gespecialiseerd in het behandelen van paarden die lijden onder angst, stress en trauma. Sensibele paarden die moeite hebben met aarding en bij zichzelf blijven.

Dat kan zich uiten in vele vormen. Paarden die van heel kalm en rustig plotseling kunnen omslaan in blinde paniek. Onberekenbaar zijn. Fysieke blokkades en pijn hebben door hun stress. 

Paarden die zich moeilijk kunnen concentreren, snel afgeleid zijn, al schrikken van een blaadje. Paarden die staken, niet meer voor of achteruit willen. Paarden die zich afsluiten, onbereikbaar zijn. Paarden die vanuit angst juist lethargisch zijn geworden, nergens meer op reageren, geen plezier meer in het leven hebben; oftewel depressieve paarden. 

Jazeker, dat is ook de bedoeling. Want uiteindelijk dienen jullie het samen te gaan doen. Ik zal je dus altijd ‘huiswerk’ geven. Dit kunnen oefeningen zijn, een opdracht om zelf je paard te behandelen. Ja dat kan je :). 
Soms heeft het paard extra hulp nodig van jou en dan vraag ik je mee te helpen tijdens de sessie. In een aantal gevallen heb ik jouw hulp nodig om het paard voor te bereiden op de behandeling. Dit plannen we voorafgaand aan de behandeling en kan zowel live als online. 

Wil je eerst zelf aan de slag maar weet je niet hoe? Bestel dan een persoonlijk advies via de shop hierboven. 

Bij voorkeur op een plek die voor het paard het prettigst is. Dus dat kan zijn in de kudde, of bijvoorbeeld in een paddock of de bak. Het is prettig om een plek te hebben waar het paard kan bewegen. Het paard wordt tijdens de behandeling niet vastgezet. 

Het is ook mogelijk om het paard op mijn locatie te behandelen, dat scheelt je reiskosten. Heb je problemen met laden, dan help ik je daar eerst bij. 

Er zijn een aantal zaken die maken dat mijn behandeling succesvol is. 

Zo vraag ik altijd toestemming aan het paard. Er is namelijk niet altijd toestemming. Wel behandelen zou dan manipulatie zijn en dat is niet heilzaam voor het paard. 

Als ik aan het werk ben, ben ik afgestemd op het paard. Op dat moment voel ik in mijn eigen lijf waar de blokkades van het paard zitten. Mijn lichaam is mijn instrument. Officieel heet dit heldervoelend, persoonlijk loop ik daar niet zo mee te koop, aangezien iedereen kan leren om op deze manier waar te nemen. Ook jij. 

Zoals hiervoor al genoemd, doe ik wat nodig is. Ik werkt dus niet met een vaste techniek die ik keer op keer toepas. 

Twijfel je nog? Ga dan af op je gevoel. Voel je een ja of een nee?
Heb je moeite om dat te voelen?
Bel op app me dan voor overleg, dan help ik je daarmee. 

Ok, ik geef toe, dit wordt me niet zo vaak gevraagd. Alleen door degenen die mij graag zien groeien en mij dus kritische vragen stellen. Het antwoord deel ik graag met je.

Het helpen van andere ‘levende wezens’ maakt mijn leven zinvol. Ik weet hoe het voelt om een paard te hebben waar je je geen raad meer mee weet. Het geeft me ontzettend veel plezier en voldoening om zo’n paard weer paard te laten zijn, dat kan genieten van zijn leven.

Dit werkt vraagt ook een aantal zaken van me, die maken dat ik zuiver kan werken. Zuiver betekent; zonder oordelen, aannames, ego. Dat wil niet zeggen dat ik nooit oordeel. Want oordelen is menselijk. De kunst is om het te herkennen en je oordeel los te laten. 

Dit werkt vraagt van me dat ik eerlijk ben. Eerlijk naar mezelf, eerlijk ben naar de paarden, eerlijk naar jou. Ik noem dat altijd congruent zijn; je niet anders voordoen dan je bent. 
Dat is echt niet altijd makkelijk. Soms kan dat confronterend zijn voor mijzelf (als het paard ‘nee’ zegt), of voor de ander (als ik iets zeg wat wellicht niet zo leuk is). 

Dit werk vraagt ook dat ik continue in het hier&nu ben. Om daar te zijn, dien ik uit mijn hoofd te zijn, en in mijn gevoel. Dien ik geaard te zijn. Alleen op deze manier is dit werk voor mij veilig (anders zou ik bijvoorbeeld alle energie overnemen). Best een uitdaging, in deze maatschappij waarin we opgevoed zijn om vanuit het hoofd te leven. Rust is dus mijn codewoord en handelsmerk. 

Gratis 10 minuten overleg

Twijfel je nog wat ik voor je kan betekenen? Plan dan gerust een belafspraak in van 10 minuten. 

Frieda Klomp

Ontvang unieke inzichten

Meld je aan voor Frieda’s nieuwsbrief n ontvang unieke tips en  inzichten die jou en je paard verder brengen.